HDZ-ovci su podnijeli kaznenu prijavu protiv Komadine, Obersnela i niza osoba zbog sumnje u koruptivno poslovanje tvrtke Ekoplus

HDZ

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u skupštini Primorsko-goranske županije rekao je u utorak da je podnio kaznenu prijavu protiv primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela i niza osoba zbog sumnje u koruptivno poslovanje tvrtke Ekoplus koja upravlja ŽCGO Marišćina.

Dinko Beaković, predsjednik Kluba HDZ-a u županijskoj skupštini, izvijestio je na tiskovnoj konferenciji da je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci primilo kaznenu prijavu, i da je na nadležnim institucijama da obave svoj posao.

Osnivači javne tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Općina Viškovo i K.D. Čistoća d.o.o. Rijeka.

Uz Komadinu i Obersnela, HDZ je kazneno prijavio i direktoricu riječkog komunalnog društva Čistoća Jasnu Kukuljan, načelnicu Općine Viškovo, na čijem području se nalazi Marišćina, Sanju Udović, voditelja projekta ŽCGO Ljudevita Krpana, bivšeg predsjednika Uprave Ekoplusa Miodraga Šarca, predsjednika Nadzornog odbora Eko plusa Sanjina Vrankovića te protiv još četvorice članova tog NO.



Beaković kaže kako ih sumnjiči za nekoliko radnji i događanja vezanih uz poslovanje Ekoplusa, odnosno ŽCGO Marišćina, za koje tvrdi da su povezani i čine mrežu koruptivnog djelovanja.

“Ne podižem kaznenu prijavu da bih nekome napakostio. O ovome smo javno govorili u nekoliko navrata i pružali priliku da isprave nepravilnosti i da se ispričaju za počinjeno, a oni to nisu činili”, dodao je Beaković na konferenciji za novinare.

Među elementima kaznene prijave izdvojio je, kako tvrdi, nezakonito imenovanje Miodraga Šarca za predsjednika Uprave Ekoplusa bez natječaja i protivno aktima tvrtke te odobravanje NO Ekoplusa suradnje s tvrtkom Qfact.

Kako Beaković navodi, ugovaranjem poslova s Qfactom i njenim sestrinskim tvrtkama za reviziju, savjetovanja, izračune cijena, konzultantske usluge i vještačenja je omogućena imovinska korist Šarcu. Naime, ističe HDZ-ov županijski vijećnik, Šarac je ranije bio član Uprave Qfacta i vlasnički je povezan s njom.

U kaznenoj prijavi je i sumnja u pogodovanje predsjedniku Uprave Ekoplusa, odlukom da tvrtka od njega preuzima podmirenje nastalih šteta i odgovornost za nepravilnosti te odobravanje Nadzornog odbora rada Ekoplusu s mjesečnim gubitkom od pola milijuna kuna. Tu je i sumnja na nezakonitu i netransparentnu provedbu javne nabave za preuzimanje goriva iz otpada, po kojoj je taj posao dobila tvrtka Sekundar koja nema dozvolu za zbrinjavanje goriva iz otpada te konačno, prikrivanje stvarnih ispitivanja i analize pristutnosti teških metala i štetnih kemijskih spojeva za zdravlje ljudi i okoliš.

Beaković je naveo da je skupština Ekoplusa, unatoč svemu, Miodraga Šarca nedavno potvrdila kao predsjednika Uprave Ekoplusa u drugom mandatu, a on je dao ostavku nakon samo mjesec dana, kako je naveo, zbog osobnih razloga.

“Tvrdio je da se politika počela baviti njime. No, postavljen je političkim dekretom i samim time se politika duboko uplela u poslovanje ŽCGO”, tvrdi Beaković.

Komentari