HDZ-ovci odgovorili Milijanu Brkiću na njegove kritike o Užičkom kolu: Naše hrvatsko ‘ja’ slabo je ili nepostojeće ako ga može dovesti u pitanje poskakivanje desetak folkloraša

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Čelnik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i HDZ-ov župan Ličko-senjske županije Ernest Petry uzvratili su kritikama koje je jučer uputio bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, a kojima je povod bilo Užičko kolo na glavnom zagrebačkom trgu.

Brkić je u statusu kojeg je naslovio ‘E moj narode – e moj HDZ’ poručio kako dobrodošlica mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine jasno pokazuje političku zrelost i društvenu odgovornost, ali je i postavio pitanje jesmo li time kao društvo dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti.

“HDZ danas podržava isti broj građana Hrvatske kao i nakon Oluje. Taj HDZ nije idealan, ali vodi odgovornu politiku i građani to vide. Naravno da HDZ- ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje. Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima”, poručio je Herman.



Brkiću je odgovorio i Petry

“Čitajući izjave povremenih volontera ‘iz sjene’ koji nas uvijek iznenade površnošću svojih komentara, ovaj o kapitulaciji hrvatskog duha i volje pred naletom jednog folklornog društva je ipak zaslužio komentar. Jedan potpuno neinstitucionalni događaj, zbog kojega se možemo ljutiti ili ga negodovati, uzdiže se u rang ključnih i po autoru fatalnih prijelomnih trenutaka i prikazuje se kao dokaz moralnog posrnuća hrvatskih institucija i nečije prodaje nacionalnih interesa zbog nekih ‘međunarodnih funkcija’?

Naše hrvatsko ‘ja’ slabo je ili nepostojeće ako ga može dovesti u pitanje poskakivanje desetak folkloraša. A slaba je i politička prosudba onih koji, iako bez ikakvih međunarodnih, još uvijek gaje stanovite unutardržavne ambicije, pa im i folklorno društvo za tračak pozornosti nekad dobro dođe”, rekao je Petry.

Brkić komentirao Užičko kolo na Trgu bana Jelačića: Jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti?

Komentari