HDZ-ova načelnica je prekršila zakon: Mora odmah vratiti 72 tisuće eura

Duje Klaric / CROPIX

Anita Nosić kupila je stan uz poticaje od 1768 kuna koji se plaćaju iz državne blagajne. Ona trenutno živi u kući s bazenom. Iz Ministarstva graditeljstva su potvrdili da je prekršila zakon i idu odmah u naplatu cijelog kredita.

Službeno su potvrdili novinarima 24sata da će APN preko kojeg su isplaćeni poticaji odmah pokrenuti postupak naplate kredita u cijelosti, ali i vraćanje isplaćenih subvencija.

“APN će obavijestiti banku da se radi o kršenju zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u kojem jasno stoji da je obveza prijaviti se na adresi u roku trideset dana. Banka je sukladno zakonu dužna naplatiti kredit u cijelosti, a potom u roku od 30 dana vratiti cijeli iznos subvencije APN-u, odnosno u državni proračun”, kažu iz Ministarstva.

Nosić inače živi u Lovreću, u očevoj vili s bazenom, a ne u Zagrebu. Rekla je novinarima da je stan kupila u Zagrebu uz poticaje kako bi imala gdje biti kada poslovno dolazi u Zagreb. To nije funkcija subvencioniranja kredita. Nosić je inače digla kredit od 80.000 eura za stan od 57,4 kvadratna metra korisne površine(sa spremištem i lođom). Porezni obveznici joj plaćaju pola rate kredita već dvije godine, a plaćali bi još dvije godine da ova malverzacija nije otkrivena.


Dosad je iz proračuna za subvenciju otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. Sada će joj odjednom doći na naplatu. Ako ne plati, stan plijeni HPB koji je odobrio kredit. Nosić je inače kupila stan u susjedstvu drugog čovjeka HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića u naselju u Španskom. Brkić je bio pod istragom da joj je nezakonito presretao komunikaciju, ali od optužnice su nakon istrage odustali, javljaju 24sata.

Prijavljena u Zagrebu

RTL doznaje da je načelnica Lovreća Anita Nosić od 10. prosinca 2018. godine prijavljena u Zagrebu. No, ako je i dalje prijavljena u Zagrebu, onda prema zakonu ne može biti općinska načelnica i već joj je, prije više od godina dana, trebao biti prekinut mandat.

Prema stavku 4 članka 93. Zakona o lokalnim izborima općinskom načelniku mandat po sili zakona prestaje ako mu prestane prebivalište na području jedinice i to danom prestanka prebivališta. To znači da je načelnica Nosić trebala po zakonu prestati biti načelnicau prosincu 2018. godine, piše RTL.

Komentari