HDZ-ov župan pokrenuo čak sedam parničnih postupaka protiv lokalnog portala. Županija sad mora platiti goleme odvjetničke troškove

Milan Jurković

Na posljednjim lokalnim izborima, HDZ je vratio vlast u Ličko-senjskoj županiji preko župana Ernesta Petryja. Ipak, postoji mogućnost da dođe do goleme ovrhe zbog troškova nekadašnjeg HDZ-ov župana Milana Jurkovića. 

Odvjetnički ured Mihočević i Bajs su zastupali Jurkovića u postupcima protiv lokalnog portala, ali za to im nisu isplaćene usluge u cijelosti, piše Telegram.

Upravo zbog razjašnjavanja prethodno navedene situacije, Trgovački sud u Rijeci je donio nepravomoćnu presudu prema kojoj Ličko-senjska županija mora odvjetnicima isplatiti oko 120.000 kuna duga za zastupanje bivšeg HDZ-ovog župana Jurkovića.

Još od vremena kada je Darko Milinović bio župan, zbog čega bi sam trebao platiti troškove. Naravno, sud je povjerovao odvjetnicima koji su isticali odgovornost Županije kada je bila riječ o dugu. Ubrzo je Županija uložila žalbu pa će o svemu odlučivati Visoki trgovački sud RH.



Niz tužbi protiv lokalnog novinara

Bivši župan je protiv spomenutog portala pokrenuo čak sedam parničnih postupaka pred Općinskim sudom u Gospiću i još četiri kaznena postupka zbog privatnih tužbi župana protiv novinara zbog kleveta i uvreda.

Jurković je prozivan kao osoba koja sustavno uništava Liku, povezivan je s nekim imenovanjima, ali optuživan za demografsko pustošenje. I sam Jurković je potvrdi na sudu: “S tim portalom smo imali poslovnu suradnju i na njemu smo se oglašavali. Negdje 2010. ili 2011. došlo je do raskida te suradnje, a onda su zaredali tekstovi u kojima se umanjivao naš rad – i županije i mene kao župana. Jedini način da se od toga obranimo bilo je podnošenje sudskih tužbi. Zato smo angažirali odvjetnika“.

Koliko nije plaćeno odvjetnicima?

Ličko-senjska županija je uredno plaćala odvjetničke troškove sve do rujna 2016. godine, a u studenome 2017., tada novoizabrani župan Darko Milinović, raskinuo je ugovor s odvjetničkim uredom. Ipak, i prije Milinovićeve pozicije na mjestu župana, stigla su još tri neplaćena računa – jedan je iznosio 27.500 kuna, drugi 10.000 kuna, a posljednji 79.375 kuna. Ipak, to nije bilo sve jer je župan Milan Jurković morao platiti još i 5.098,44 kune ovršnih troškova. Budući da se radilo o računima za zastupanje Milana Jurkovića kao privatne osobe, Županija je odbila platiti troškove.

Županija: ‘Jurković to mora platiti’

“Radilo se o zastupanju Milana Jurkovića kao fizičke osobe, a ne o zastupanju Ličko-senjske županije kao pravne osobe. Zbog toga je naručitelj ove usluge dužan platiti račun. Ličko-senjska županija nije bila stranka u tim postupcima”, odgovrili su iz Ličko-senjske županije na upit zašto ne žele platiti dugove odvjetnicima.

Odvjetnici i Županija

Iz Odvjetničkog ureda tvrde kako su Milana Jurkovića zastupali kao župana Ličko-senjske županije, no s time se ne slažu predstavnici Županije. Oni su, naime, ustrajali su na tvrdnjama da je odvjetnik zastupao Jurkovića. “Milan Jurković je naručitelj usluge i tu uslugu dužan je platiti”, ističu.

Komentari