HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, ravnatelj Lučke uprave u Splitu, fakultetski predavač i predsjednik gradskog ogranka HDZ-a je, plagirao je dio doktorske disertacije ‘Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja’ koju je obranio 28. veljače 2018. godine na osječkom Ekonomskom fakultetu, a kako otkrivaju Index istrage.

Mihanović u disertaciji na nekoliko desetaka mjesta koristi tuđe rečenice i čitave pasuse, a pritom ne navodi izvore ni preuzeto označava kao citat, pa nije moguće govoriti o propustu ili greškama, nego o očitoj namjeri da prepisane definicije, stavove i zaključke prikaže kao svoje. Nakon obrane doktorata izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docent te je u prosincu 2019. godine na Pomorskom fakultetu u Splitu postao predavač na kolegiju ‘Financiranje u brodarstvu’ gdje radi ‘u dopunskom radnom vremenu’ zajedno s još nekim stranačkim kolegama. HDZ-ovcima, očito, više nije dovoljna vlast, sada jure i za društvenim statusom.

Zanimljivo je ovdje kako bez ove Mihanovićeve doktorske disertacije ne bi imao katedru na fakultetu.

Plenković ga hvalio kako Ima ‘zavidnu akademsku karijeru’

Andrej Plenković, predsjednik vlade, polovicom veljače u Splitu novinarima je hvalio Mihanovića pa je, uz ostalo, rekao da je dotični ‘izvanredno rješenje za budućnost grada’ iz nekoliko razloga: prema premijerovim riječima, on se ‘dokazao u privatnom sektoru’, uz to je ‘poznat u Splitu’, ali kako je Plenković posebno naglasio, ‘ima zavidnu akademsku karijeru’.



Mihanovićeva ‘zavidna akademska karijera’ počiva na doktorskom radu obranjenom pred povjerenstvom čiji je predsjednik bio Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, a članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu, te njegov umirovljeni kolega Mane Medić. Mentorica je bila Ivana Barković Bojanić, također redovita profesorica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Mihanović se inače uglavnom školovao u Splitu gdje je 1998. godine diplomirao na Pomorskom fakultetu, a 2005. godine magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Nakon toga, želja za doktorskim statusom odvela ga je do Osijeka.

Program PlagScan našao 18.3 posto plagijata

Program PlagScan, kreiran za otkrivanje plagijata u ovakvim radovima, detektirao je u Mihanovićevu doktoratu 18.3 posto ukradenog teksta, no Index je utvrdio da je Mihanović preuzeo više. PlagScan, naime, pronalazi samo ono što autor prepiše iz izvora dostupnih na internetu na jeziku na kojem je napisan rad. Kako je Mihanovićev doktorat na hrvatskom, u onih 18 posto nije, na primjer, ušlo prepisivanje čitavih pasusa iz članka “Analyzing Maritime Economy in the Mediterranean: A Focus on the Campania Region”, autora Francesca Parole, Marcella Risitana, Ilaria Tutorea i Marca Ferrettia, objavljenog 2014. godine u recenziranom akademskom časopisu Rivista Italiana di Economia Demografia e Statistica Talijanskog društva za ekonomiju, demografiju i statistiku. Mihanović članak navodi na kraju jednog pasusa i u popisu literature, ali najveći dio njegovih rečenica koje prepisuje uopće ne označava kao citat, odnosno, predstavlja ih kao svoje, pišu Index istrage.

Komentari