HDZ OKREĆE LEĐA BANDIĆU? Zagrebački HDZ-ovci sve više za rušenje GUP-a

N1

Uoči sjednice zagrebačke Skupštine u četvrtak, na kojoj će se raspravljati o Generalnom urbanističkom planu (ne i glasati), iz vodstva zagrebačkog HDZ-a čuju se ocjene da bi gradski HDZ trebao spriječiti donošenje GUP-a što bi dovelo i do raskida koalicije sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u gradskom parlamentu.

Glasanje se očekuje u ožujku

Zagrebački će HDZ u srijedu imati sjednicu Gradskog odbora i Predsjedništva, a na toj sjednici mogao bi se zauzeti stav o GUP-u i suradnji s Bandićem. Prema dosadašnjim najavama o GUP-u bi se trebalo glasati tek u ožujku (prema tom scenariju prvo idu amandmani oporbe na GUP, pa GUP opet ide u Ministarstvo graditeljstva), tako da konačna odluka može biti i prolongirana.

“Sigurno je 70 do 80 posto predsjednika područnih organizacija u Zagrebu za raskid koalicije s Bandićem i rušenje GUP-a”, rekao je izvor iz zagrebačkog HDZ-a.

Sugovornici iz gradskog HDZ-a neslužbeno kažu kako će tražiti od predsjednika HDZ-a i premijera Plenkovića, bude li zbog nacionalne koalicije s Bandićem tražio da gradski HDZ-ovci podrže GUP i ostanu u savezu s Bandićem, da to dođe obrazložiti na sjednicu Gradskog odbora.



HDZ-ovci se odriču Bandića?

U zagrebačkom HDZ-u svjesni su da bi Bandić, kada bi mu HDZ u Skupštini okrenuo leđa, raskinuo savez s HDZ-om u Saboru, kojim podržava Plenkovićevu Vladu. U vodstvu zagrebačkog HDZ-a ističu da ne žele turbulencije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, no smatraju da je upitno koliko Bandić kontrolira svoj Klub zastupnika. U nekim se situacijama pokazalo da Bandić nema kontrolu nad svojim Klubom, jer kad je, primjerice, tražio da se uskrati podrška ministrici Blaženki Divjak (kvota HNS-a), zastupnici iz njegova Kluba to su odbili. Budući da je mahom riječ o političkim odmetnicima kojima je ovo vjerojatno zadnji put da sjede u Saboru, njima je u interesu biti na saborskoj plaći do kraja mandata i podržavati Plenkovićevu Vladu. Iz toga proizlazi da bi možda HDZ uspio zadržati neke “bandićevce”, a time i većinu u Saboru, čak i ako bi u Zagrebu prestali podržavati gradonačelnika Bandića.

‘Brod koji tone’

Ideje o raskidu suradnje s Bandićem u Gradskoj skupštini u zagrebačkom HDZ-u čuju se već neko vrijeme, a gradski su HDZ-ovci u svojoj analizi rezultata predsjedničkih izbora za loš rezultat Kolinde Grabar-Kitarović u metropoli optužili upravo Milana Bandića, odnosno prisnost predsjednice i gradonačelnika metropole.

S druge strane, i u zagrebačkom HDZ-u vide da Bandić postaje sve ozloglašeniji i da se nazire njegov (mogući) politički pad, tome u prilog ide i posljednji prosvjed u Zagreb, pa očito žele napustiti brod koji tone, piše N1.

Premijer Plenković dosad je na ovakve neslužbene informacije iz zagrebačkog HDZ-a odgovarao da njemu nitko nije predlagao tako nešto te isticao kako je HDZ u Zagrebu s Milanom Bandićem surađivao godinama prije nego što je on postao predsjednik Vlade. Dobro je poznato kako je HDZ u Zagrebu, baš kao i dobar dio SDP-ovaca, godinama umrežen s Bandićem. Nazire li se tome kraj?

Komentari