HDZ ODUSTAO OD BEROŠA Za gradonačelnika Zagreba guraju ministra Marića?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Osam mjeseci prije lokalnih izbora množe se imena potencijalnih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Čini se da će ovoga puta vladati prilična gužva i na ljevici i na desnici, no dok stranke lijevo od centra glasno razmišljaju da podupru zajedničkog kandidata, šanse za to na desnoj strani ravne su nuli budući da na dogovor između HDZ-a, Škorina Domovinskog pokreta i Mosta nitko i ne pomišlja.

U HDZ-u se, nakon Vilija Beroša, od kojega su odustali, proteklih dana neformalno spominjalo Domagoja Ivana Miloševića kao gradonačelničkog kandidata, a argumenti se svode na njegovu elokventnost, ali i na činjenicu da se na vrijeme povukao tijekom unutarstranačkih izbora, uoči kojih ga se spominjalo kao čovjeka poražene Kovačeve Opcije za promjene, piše Večernji list.

Primjetno je, navodi Večernji, i kako u posljednje vrijeme stranka Miloševića “gura” u televizijske emisije u kojima brani vladin Zakon o obnovi Zagreba. Nisu, međutim, svi u HDZ-u oduševljeni idejom da se za jednu od najjačih funkcija u državi kandidira Miloševića.

“Na stranačkim tijelima nije se razgovaralo o rješenjima za Zagreb, ali vidim da ga se šalje u medije pa nije isključeno da se o njegovoj kandidaturi ozbiljno razmišlja, no osobno mislim da Milošević nema karizmu ni snagu za dobiti tu bitku”, kazao je za Večernji jedan visokopozicionirani HDZ-ovac.



Uvjeren je da bi se Miloševićeva kandidatura ponovo protumačila kao alibi za podršku nekom drugom. No, dok su slabašni kandidati do sada išli na ruku Milanu Bandiću, ovoga puta u stranci prevladava mišljenje da je Bandićeva zvijezda potamnjela, a neki računaju da bi kandidiranje Miloševića išlo na ruku Vesni Škare-Ožbolt, koja je svoju stranku DC vratila u okrilje HDZ-a, iz kojeg je potekla. Zanimljivo je da je više HDZ-ovih dužnosnika spomenulo Večernjem ime Zdravka Marića kao idealnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Iako tvrde da se ni o tome u stranci nije razgovaralo, sugovornici Večernjeg uvjereni su da bi Marić mogao dobiti izbore u Zagrebu.

Pitanje je, naravno, ima li ministar financija takvu ambiciju, posebno kad znamo da ga se i prije četiri godine bezuspješno nagovaralo na kandidaturu. Da će imati svog kandidata za gradonačelnika, potvrđuju i u Domovinskom pokretu, no relativiziraju nedavni Škorin televiziski nastup u kojem nije isključio mogućnost da se osobno uključi u tu utrku. U stranci neslužbeno tumače da su Škorine izjave bile više na razini šale i uvjeravaju da se o imenima još ne razgovara. Svog kandidata imat će i Most, no ni iz te stranke zasad ne žele govoriti o imenima, piše Večernji.

Komentari