HDZ ne dopušta bacanje ljage na Projekt Slavonija, a milijuni išli obiteljima njihovih ministara, župana, načelnika…

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Iz Kluba zastupnika HDZ-a rekli su u petak kako poručuju ‘drugarima iz SDP-a i Domovinskog pokreta’ da neće dopustiti bacanje ljage na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jer je riječ o 20 tisuća projekata vrijednih 16,5 milijardi kuna koji osiguravaju bolji život u tim regijama.

“HDZ neće dopustiti bacanje ljage na Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, projekt na koji smo ponosni i za koji ne kažemo samo mi da je dobar, nego premijeru Andreju Plenkoviću to Kaže Europska komisija i nekoliko država članica koje žele kopirati ovaj projekt”, istaknuo je na konferenciji za novinare HDZ-ova Kluba zastupnika u Saboru Marko Pavić.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem čini nešto manje od 20 tisuća projekata, u vrijednosti za sada 16,5 milijardi kuna.

U taj se projekt išlo zato što je pet slavonskih županija, kada je projekt krenuo 2016. godine, bile među najnerazvijenijim regijama Europske unije, stope razvijenosti između 30 i 35 posto prosjeka EU dok je Zagreb na 108 posto, naglasio je.



Od stotina natječaja sporno tek nekoliko?

“Projekt čini stotine natječaja iz europskih fondova koje administriraju ministarstva, županije, gradovi i općine. Od 20 tisuća natječaja u medijskom prostoru bilo je spornih nekoliko i ako ima bilo kakve sumnje, a tu pozivam naše drugare iz SDP-a i Domovinskog pokreta, imaju li bilo kakve sumnje, HDZ ima nultu toleranciju na korupciju i pozivamo ih da prijave”, rekao je Pavić.

“Postoje OLAF, USKOK, DORH i ako ima takvih sumnji, to se mora raščistiti i neka ne bacaju ljagu na projekt vrijedan 16,5 milijardi kuna i 20 tisuća projekata, od kojih mnoge provode i njihovi gradonačelnici i načelnici”, poručio je političkim konkurentima.

A što građani Slavonije, Baranje i Srijema misle o ovom projektu najbolje su pokazali u srpnju na izborima kada smo osvojili 16 mandata u dvije slavonske izborne jedinice, podsjetio je Pavić, dodavši: “Neka se pokriju po ušima i Domovinski pokret i SDP u Slavoniji”.

Milijuni obiteljima HDZ-ovih dužnosnika 

Podsjetimo, Hrvatska Vlada često se hvali Projektom Slavonija, Baranja i Srijem i do sada je, od travnja 2017., kada je u Osijeku održan prvi sastanak Savjeta tog projekta, održala deset sjednica tog tijela.

No, kako to izgleda u praksi, kome se novac dijeli i u kojim iznosima te uspjeh cijelog projekta pao je u sjenu mogućih marvelzacije jer su mediji otkrili kako je veliki dio tog novca HDZ-ova Vlada dodjeljivala svojim članovima, tvrtkama povezanim sa HDZ-ovim ministrima saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima.

Novac iz EU fondova tako je dobila obitelj saborskog zastupnika Frane Lucića, ministra Josipa Aladrovića, požeškog župana Alojzja Tomaševića i drugih.

PROJEKT SLAVONIJA SPAŠAVA HDZ-OVCE? Obitelj Lucić, ministrov otac i županov sin dobili milijune bespovratnih novaca

U novom programskom razdoblju još više sredstava 

“HDZ je pokazao svoju snagu, a Vlada Andreja Plenkovića pokazala je da zna i može, a u novom programskom razdoblju bit će još više sredstava za Slavoniju, Baranju i Srijem, ali i za ostala područja jer želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske”, rekao je  Pavić.

Istaknuo je i kako Europski fondovi osiguravaju bolji život našim građanima, osiguravaju priliku mladima i mijenjaju Hrvatsku, kao što Projekt Slavonija i europski fondovi mijenjaju Slavoniju.

EU fondovi osiguravaju bolje školstvo jer su stotine škola obnovljene kroz energetsku obnovu, nove vrtiće i prilike roditeljima da imaju djecu i uslugu. Osiguravaju zdravstvo – dvije milijarde kuna za KBC u Osijeku, 50 milijuna kuna za sve bolnice u Slavonsko-baranjskoj županiji. Osiguravaju više i boljih radnih mjesta, za mlade, za žene kroz program ‘Zaželi’ u kojem je od preko milijardu ugovorenih, većina novca završila u Slavoniji.

Našim studentima osiguravaju da studiraju u Slavoniji, što pokazuje novi studentski dom, najveći pojedinačni paviljon u Hrvatskoj za oko 800 studenata u Osijeku za koji je utrošeno 174 milijuna kuna. Poduzetnicima, inkubatorima, poduzetničkim zonama osiguravaju potpore poput projekta Spin Valis u Požegi, centar izvrsnosti koji će značiti razvoj za 500 radnih mjesta u Spin Valisu. Osigurava kulturnu baštinu, razvoj kontinentalnog turizma, radna mjesta i razvoj, naveo je Pavić rezultate iz Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Goran Ivanović dodao je da konstantno iskrivljavanje činjenica i umanjivanje značaja i napora Plenkovićeve Vlade kada je u pitanju ulaganje u Vukovar, je nešto što se ne smije događati.

Brojke su neumitne, od listopada 2016. do listopada 2020. godine Vlada je za Vukovar izdvojila iz proračuna 413 milijuna kuna, Vukovarsko-srijemska županija 538 milijuna kuna i 131 milijuna kuna vraćenih doprinosa poslodavcima koji posluju na području Vukovara pa dolazimo do 1,131 milijarde kuna u četiri godine, zaključio je Ivanović.

Komentari