HDZ na Općem saboru bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Na 19. Općem saboru HDZ-a, koji će se održati u subotu, 11. lipnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, bit će izabrano deset članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a, a očekuje se da će na saboru sudjelovati 2000 izaslanika.

Izborom novog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća završit će ciklus unutarstranačkih izbora u toj stranci.

Naime, 2020. i 2021. izabrani su predsjednik i najuže vodstvo stranke te vodstva lokalnih stranačkih organizacija, ali je održavanje Općeg sabora HDZ-a bilo odgođeno zbog pandemije covida-19.

Kandidati za članove Predsjedništva iz županijskih organizacija
U proljeće 2020. za predsjednika stranke ponovno je izabran Andrej Plenković, Tomo Medved za njegovog zamjenika, dok su za potpredsjednike izabrani Ivan Anušić, Branko Bačić, Oleg Butković i Zdravka Bušić.



Prema novom stranačkom Statutu, na Općem saboru HDZ-a po dva člana Predsjedništva izabrat će se iz svake od pet skupina županijskih organizacija.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a doznaje se da su županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović kandidati za članove Predsjedništva iz skupine koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku organizaciju.

Iz skupine koja obuhvaća Zagreb i Zagrebačku županiju kandidati su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Anđelko Stričak i Marko Marušić, župani Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kandidati su iz skupine koju čine Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija.

Uz to, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ličko-senjski Ernest Petry kandidati su iz Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Kandidati iz Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik zadarskog HDZ-a Šime Erlić.

U Predsjedništvo HDZ-a bi, kako se neslužbeno doznaje, mogli biti kooptirani i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, Danijel Marušić iz Slavonskog Broda te Božo Lasić iz Konavala.

Programska deklaracija će definirati moderni HDZ
Na saboru će predsjednik stranke Andrej Plenković predstaviti izvješće o radu od posljednjeg sabora koji je održan 2018. godine, nakon čega nije sazivan zbog pandemije koronavirusa.

Prema Statutu, usvojiti će se Programska deklaracija kojim će se HDZ definirati kao moderna, narodnjačka, demokršćanska stranka a tekst je u srijedu prihvatio Središnji odbor HDZ-a.

Bit će usvojene izmjene i dopune Statuta kojim se uvode promjene u sastav Predsjedništva te će se ustrojiti tri formata Predsjedništva – izborno Predsjedništvo te uže i šire Predsjedništvo.

Održat će se i cjelodnevna rasprava o nizu pitanja te o izvješćima Nadzornog odbora i o financijskom stanju stranke.

Na saboru se očekuje dolazak predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera, novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa, predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) zastupnika u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislava Žigmanova, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, ministra u vladi Crne Gore Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića te predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasne Vojnić.

 

Komentari