HDZ je izveo manevar na sjednici Skupštine koji je iznenadio Bandića: ‘Pokušavaju se odmaknuti od njega prije izbora’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Početak sjednice Gradske skupštine obilježila je u utorak poduža rasprava o dnevnom redu u sklopu koje je HDZ predložio da se točka o prodaji udjela Grada u tvrtki APIS izostavi, na što im je gradonačelnik Milan Bandić, iznenađen takvim prijedlogom, poručio da ona ostaje na dnevnom redu.

Unatoč zahtjevu Kluba HDZ-a, gradski zastupnici su većinom glasova odlučili da ta točka ostaje na dnevnom redu, te je pomaknuta sa šestog mjesta na četvrto. Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49 posto u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

HDZ se želi odmaknuti od Bandića?

“APIS je prevažno poduzeće, važno je i za nacionalnu sigurnost i mišljenja smo da na ovakav način nije dobro ići u njegovu prodaju”, kazao je HDZ-ov Davor Filipović obrazlažući zahtjev svog Kluba.

Nezavisni zastupnik Renato Petek zatražio je stanku prije glasanja o usvajanju dnevnog reda jer, rekao je novinarima, smatra da je prijedlog za povlačenje točke o prodaji APIS-a zapravo “pokušaj HDZ-a da se preko Gradske skupštine što više odmakne od Bandića kako bi imali što bolju sliku kod birača za parlamentarne izbore”.


Zastupanje državnih ili gradskih interesa?

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je nakon stanke da točka o APIS-u ostaje na dnevnom redu jer je on sa svima onima s kojima je trebao razgovarati u izvršnoj vlasti u gradu i državi obavio razgovore.

“Na tome radimo dvije godine, ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam i zato ostavljam na dnevnom redu, a svatko će glasati po svojoj savjesti”, rekao je.

Zastupnicima je poručio da se moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese, pa neka to ide na njihovu savjest.

“Ja sam sve svoje što sam trebao napravio, ne želim politizirati. Normalno je da državna tvrtka koja obavlja poslove preko APIS-a ima stopostotni udio tamo. Za grad APIS radi samo pet posto”, kaže Bandić.

Normalizacija tramvajskog prometa

Bandić je danas najavio i da će u tramvajskom prometu za manje od tri tjedna sve biti pušteno u promet – Draškovićeva, Jurišićeva, Praška, Ilica, Medveščak.

Komentari