HDZ dobio neočekivanog partnera Radnička fronta neće podržati ukidanje članarine HGK

Katarina Peović Foto: Darko Tomas / CROPIX

Radnička fronta, jedna od stranaka oporbe, oglasila se oko rušenja kvoruma te su poručili kako neće podržati ukidanje obveznih članarina u HGK istaknuvši da oporba nije ujedinjena već su oni pristali na rušenje kvoruma jer vjeruju da je u bojkotu bilo i ljutnje oko niza drugih stvari.

“Bojkot glasanja nipošto ne znači da je oporba ujedinjena, kako to neki prikazuju, niti da će svi glasati kako bi Most htio. Radnička fronta bi, da je došlo do glasanja, glasala suzdržano o njihovom prijedlogu o ukidanju članarina u HGK. Cilj ovog prijedloga (navodno poboljšanje HGK, a onda i uvjeta poslovanja za sve poduzetnike, povećavanje ukupne privredne djelatnosti), ima veze s prijedlogom (ukidanjem obavezne članarine) – koliko i indijanski ples s pojavom kiše. Kako poboljšati instituciju koja se financira od članarina tako da ćete ukinuti članarine – nikako. Kako ćete poboljšati produktivnost, konkurentnost domaće privrede tako da ukidate institucije koje bi se trebale time baviti – nikako”, napisali su u objavi na Facebooku.

Dalje navode da oni koji pokreću ovaj prijedlog i oni protiv kojih je on usmjeren imaju jednak set vrijednosti i pravila: smanjivanje upliva države u ekonomiji, povećavanje udjela privatnog sektora, dodatno fleksibiliziranje tržišta rada, uvođenje tržišnih principa u poslovanja javne uprave. HGK zagovara brutalnu fleksibilizaciju rada u zemlji koja ima jednu od najnižih zaposlenosti u Europi, gdje radnici rade za 37 posto plaće zapadno-evropskog radnika, više sati u prosjeku od EU radnika. “No, ovaj prijedlog služi kao igrokaz kojim poduzetnici žele u javnosti stvoriti dodatni pritisak za ono što država već godinama sprovodi. Rezultati su negativni”.



“Naša privreda neće postati konkurentnija, produktivnija, neće lakše doći do kohezije tako da ukinemo članarinu HGK, već tako da korjenito promijenimo ekonomske politike pri čemu bi i institucija HGK mogla biti korisna i to tako da potiče i podržava razvoj domaće privrede i stvara institucionalni okvir za provođenje zelenih industrijskih politika. To bi u ostalom trebala biti privredno-radnička komora, odnosno institucija koja pomaže, organizira i koordinira društvenu proizvodnju koja ide u prilog najširim slojevima, potiče proizvodnju za potrebe, a ne da stvara uvjete za bogaćenje bogate manjine”, tvrde.

“Stoga ako govorimo o razvojnim strategijama – Mostov prijedlog je desni prazni populizam”, poručuju.

‘I jedni i drugi su protivnici slobode, zagovornici velike i preregulirane države, uhljebljenja i klijentelizma’

“Simptomatično da RF podupire HDZ u svim njihovim socijalističkim politikama. Sličnost njihovih politika i ideja zaista je simptomatična. I jedni i drugi su protivnici slobode, zagovornici velike i preregulirane države, uhljebljenja i klijentelizma”, rekao je Davor Huić Otvoreno.

Ne vidi veliku razliku između RF-a i HDZ-a, smatra kako i kod jednih i drugih vlada jednaka antipoduzetnička klima.

“Kroz ideje i politike HDZ-a i RF vidi se ta antipoduzetnička crta, ta ideja da država treba sve kontrolirati, pa tako i udrugu koja okuplja gospodarstvenike kroz prisilno članstvo i članarine i HDZ i Radnička fronta bi rado ograničili poduzetničke slobode”, zaključuje.

Cijelu situaciju komentirao je i u objavi na svom Facebook profilu. 

“Danas je bio izuzetno buran dan. Premijer je malo izgubio živce pa se derao na opoziciju – nije spominjao crne i zelene vragove i jalnuške diletante kao jedan njegov prethodnik (na čelu stranke), ali je napad na oporbu bio neprimjeren za jednog Europejca. Nakon toga se malo derao i na članove svoje koalicije i uvodio red tamo.

Ali njegova je panika bila nepotrebna – pomoć je došla s naizgled neočekivane strane – od Radničke fronte koja je rekla da ipak neće podržati prijedlog oporbe.

Kad god Plenkiju nešto zaškripi, eto Možemaša i RF da mu pritektnu u pomoć”, napisao je.

Komentari