HASANOVIĆ: Mi smo zajednica koja je integrirana u društvo i možemo biti model svim zemljama u rješavanju muslimanskog pitanja

Muslimani danas slave Ramazanski bajram na završetku još jednog mjeseca posta i molitve. U zagrebačkom Islamskom centru bajramsku molitvu predvodio je muftija Aziz Hasanović.

– Ramazan je prema islamskom kalendaru sveti mjesec, a sama riječ sveti je ta da ga čovjek treba posvetiti duhovnom sadržaju u cjelini i da tako treba jačati svoje duhovno biće kroz propise koje je propisao svevišnji stvoritelj, a u mjesecu Ramazanu svojstven je post, noćne molitve i bdjenja, materijalna davanja, kako bi empatija prema onima koji nemaju došle do izražaja rekao je Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, te dodao da je davno rečeno kako sit gladnome ne vjeruje, te kako post ima i tu dimenziju da nas senzibilizira prema svima koji su u potrebi.

Istaknuo je kako je važno da mjesec ostavi tragove na nama i da preodgoji naše vjerničko biće koje će gledati na svakog čovjeka kao čovjeka, a posebno na one koji su u potrebi, bilo koje vjere i nacije.

– Velika je vjernička mobiliziranost u ovome mjesecu, jer mjesec Ramazan je početak objave svih svetih knjiga i on je važan za cijelo čovječanstvo jer božja energija koja ispunjava vjernička srca u ovom mjesecu dolazi do izražaja. Spajaju se nebesa i zemlja te nude čovječanstvu spasenje, zajedništvo i mir, naglasio je efendija Hasanović.



Ističe kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima oko 63 tisuće članova. Kako kaže, islam je službeno priznat 1916. godine, a 2002. godine potvrđen je kontinuitet islamske zajednice, tako da se može govoriti o 106 godina institucionalnog razvijanja islama na ovim prostorima i to je prednost kojom se ne mogu podičiti mnoge zemlje s većom demokracijom.

– Mi smo zajednica koja je integrirana u društvo i možemo biti model svim zemljama u rješavanju muslimanskog pitanja, a isto tako možemo biti model rješavanja kršćanskog pitanja u islamskom svijetu, rekao je te istaknuo kako je važno da će na svečanosti sudjelovati i predsjednik države jer je to snažna poruka da se na ovakvoj svečanosti okupi gotovo cijeli državni vrh.

Efendija Hasanović je vjernicima poručio da budu istinska braća i istinski ljudi te da praštaju i pomažu jedni drugima. Rekao je kako se trebamo izdignuti iznad vlastitoga „ja” i utopiti se u zajedništvu koje mora biti prioritet.

U povodu Ramazanskog bajrama, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na Tweeteru je čestitao svim muslimanima u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj.

Komentari