Hasanbegović upitao Fuchsa: Hoćete li poništiti odluku o uvođenju filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ u škole?

Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović upitao je ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa hoće li poništiti odluku o uvođenju filma “Dnevnik Diane Budisavljević u školski kurikul.

“Kao što vam je poznato, možda i nije, pomoćnica vaše predšasnice, gospođa Lidija Kralj-Algebra, 2. lipnja ove godine velikodušno je prihvatila molbu naše ugledne sineastice, gospođice Dane Budisavljević, i izdala pisanu suglasnost za prikazivanje i tumačenje filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ u osnovnim i srednjim školama,” podsjetio je kolege Zlatko Hasanbegović.

Komentirao je kako je u historiografskom smislu, što je jedino relevantno za uvođenje u nastavu povijesti, proizveden, kako kaže, osrednji i dosadan, klišeizirani, protudokumentarni filmski pamflet koji nije u skladu s utvrđenim povijesnim činjenicama.



“U mnoštvu poluistina, laži i besmislica, koje bih satima mogao povjesničarski secirati, tek jedan primjer. U filmu je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac opisan kao kukavica i kolebljivac koji pilatovski pere ruke te označen kao, citiram, filmski dijalog: ‘ispovjednik upravitelja jasenovačkog logora, što je parafraza mudrosti Aleksandra Vulina o Stepincu kao „ustaškom vikaru’.

Ministre Fuchs, moje pitanje glasi: hoćete li i kada poništiti odluku bivše pomoćnice Kralj, a ako nećete, molim vas da mi odgovorite koji je interes hrvatske države u školsku nastavu presedanski uvoditi klišeizirani protudokumentarni filmski pamflet čiji su protuhrvatski promidžbeni potencijal, osim notornog HAVC-a, prepoznali i financijski dotirali i Vučić-Vulinov državni Filmski centar Srbije, za neupućene, srpski HAVC”, konstatirao je Hasanbegović.

Ministar obrazovanja zastupniku Hasanbegoviću je odgovorio kako odobrenje za korištenje filma u nastavi u osnovnim školama nije dano te kako ga kao dodatni materijal može uvesti jedino ako ga odobri Agencija za odgoj i obrazovanje koja to odobrenje koliko je njemu poznato nije dala. Najavio je kako će svakako provjeriti o čemu se radi te izvjestiti javnost.

 

Komentari