HANFA POKRENULA NADZOR ZBOG AFERE U HNB-u: Jesu li prekršene odredbe?

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je pokrenula nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.

Prema pisanju portala Index, više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) je u posljednjih 20 godina trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor zaduženi. U tom razdoblju je zabilježeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Portal piše kako je uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), uočeno kako su među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

“Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke”, piše u priopćenje.



Iz Hanfe obavještavaju da će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta.

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora.

 

Komentari