HAKOM utvrdio da tko stoji iza broja s kojeg se pozivalo građane da ne glasuju za Tomaševića, Škare Ožbolt i Pavičić Vukičević

Inspekcijski nadzor Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) nedvojbeno je utvrdio da je broj koristila agencija Akter Public. 

Agencija Akter Public koja je u kampanji za lokalne izbore radila dio posla za Domovinski pokret, odnosno gradonačelničkog kandidata Miroslava Škoru, koristila je broj 01 314 1505 s kojeg su pozivani građani da ne daju svoj glas Vesni Škare OžboltJeleni Pavičić Vukičević i Tomislavu Tomaševiću.

Iako je Akter Public prije nekoliko dana negirao da su oni korisnici tog broja, inspekcijski nadzor Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) nedvojbeno je utvrdio da je broj koristila agencija Akter Public.

Broj od HAKOM-a dobila je tvrtka 4 Tel Telekomunikacije iz Samobora koja se bavi telekomunikacijama, a oni su ga pak ustupili Akter Publicu. HAKOM je 6. svibnja zaprimio prijavu Izbornog povjerenstva Grada Zagreba o zlouporabi broja te nakon što je u evidenciji HAKOM-a utvrđeno da je broj primarnom dodjelom dodijeljen 4Tel Telekomunikacije, poslan im je zahtjev za očitovanje o korisniku koji koristi navedeni broj. Oni su im dostavili očitovanje kako je broj dodijeljen korisniku Akter Publicu.



HAKOM je posalo inspekciju na teren i utvrdio da broj koristi Akter Public.

“Slijedom navedenog, 13. svibnja 2021. od 4Tel-a zatražena je dostava informacije korisnika broja 38513141505 te je zatražena dostava dokumentacije iz koje se može nedvojbeno potvrditi navod o dostavljenom korisniku broja. Istog dana 4Tel je dostavio ponovljenu informaciju kako je korisnik broja Akter Public te je kao dokaz dostavio popisani Ugovor između 4Tel-a i Akter Public-a. Dodatno, 4Tel dostavlja ispise iz sustava iz kojih je vidljivo da navedeni broj koristi Akter Public. Tijekom istog dana Akter Public je dostavio očitovanje HAKOM-u kako je došlo do nesporazuma te da povlače prijavu o tome da nisu korisnici broja”, piše u rješenju HAKOM-a.

U nalazu se navodi kako iako 4Tel Telekomunikacije nemaju potpisani dokument dvije strane iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi kako je broj sekundarno dodijeljen Akter Publicu, da se temeljem Ugovora može utvrditi kako su u poslovnom odnosu.

“S obzirom na to da je Akter Public za vrijeme trajanja inspekcijskog nadzora povukao svoju prijavu i ne negira da je korisnik broja, inspektor je u ovom slučaju unatoč nepotpunoj dokumentaciji utvrdio kako je korisnik predmetnog broja Akter Public.”

Također utvrđeno je i da prilikom vođenja popisa adresa i brojeva, koje je HAKOM dodijelio na uporabu 4 Tel Telekomunikacijama, ta tvrtka ne vodi popis adresa i brojeva na ispravan način te im je naloženo da to naprave, a ako ne učine prijeti im kazna od 15 tisuća kuna.

Komentari