Hakirani dokumenti o Pfizer/BioNTechovu cjepivu; ne zna se koji su osobni podaci hakirani

The logo of the European Medicines Agency is seen on the office building after the visit of Spanish Health Secretary, Dolors Montserrat in Canary Wharf, east London on May 2, 2017. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Dokumenti povezani sa zahtjevom za odobrenje Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv covida-19 hakirani su tijekom kibernetičkog napada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), objavio je Pfizer u srijedu.

“Važno je napomenuti da ni sustav BioNTecha niti Pfizerov nisu oštećeni tijekom tog incidenta, no ne znamo koju su osobni podaci hakirani”, navodi se u priopćenju Pfizera.

“Čekamo više informacija o istrazi u EMA-u i reagirat ćemo prikladno i u skladu s europskim pravom”, dodaje se.

“Vodeći računa o ključnim promišljanjima za javno zdravstvo i važnost transparentnosti, nastavi ćemo pružati jasne informacije o svim vidovima razvoja cjepiva i regulatornog procesa”, nastavlja se u priopćenju, prenosi AFP.



Europska agencija za lijekove, koja trenutačno razmatra izdavanje odobrenja za nekoliko cjepiva protiv covida-19, navela je u srijedu da je bila na meti kibernetičkog napada, ne preciziravši kada je izveden napad, ni tko ga je vodio.

Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tijekom pandemije covida-19, a razni hakeri, od špijuna do kriminalaca, nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze. Agencije su ranije javljale kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

EMA, koja kontrolira lijekove svih 27 zemalja članica EU-a, najkasnije 29. prosinca treba obznaniti odluku o odobrenju Pfizer/BioNTechova cjepiva, koje je već odobreno u Velikoj Britaniji, Bahreinu i u Kanadi.

Komentari