Hakeri i Gong omogućili su pretraživanje popisa korisnika covid-19 potpora

Civilni hakeri i GONG nisu čekali HZZ i ispunjenje obećanja koje je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dao u Dnevniku N1 da će omogućiti pretraživanje popisa poslodavaca koji koriste mjeru Očuvanje radnih mjesta.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca.

Gong je odmah upozorio da se ti podaci ne mogu preuzeti niti se mogu pretraživati. Ministar Josip Aladrović u našem je Dnevniku obećao da će se podaci uskoro moći pretraživati.

“Popis je dostupan tek 4-5 sati, vidimo tehničke nedostatke, izrazito je velik interes javnosti i velik se broj korisnika nalazi na stranicama HZZ-a i sigurno ćemo povećati pretraživost podataka i povećati mogućnost broja korisnika. Nismo očekvali toliku zainteresiranost i odgovorit ćemo u najkraćem vremenu i moći će se pretraživati podaci”, rekao je.No civilni hakeri iz Code for Croatia otvorili su podatke pa je GONG objavio pretraživu bazu podataka.

Ova organizacija sredinom travnja Vladi je poslala zahtjev za javnom objavom poslodavaca koji koriste mjeru Očuvanje radnih mjesta.

“Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa. U ovim izvanrednim okolnostima svakako je važno zaštititi radna mjesta, ali i inzistirati na transparentnosti kako bi sačuvali povjerenje građanki i građana u odluke vlasti.

Javnost ima pravo znati koje tvrtke dobivaju te potpore i kako se troše sredstva iz proračuna, dodaju iz Gonga uz napomenu da se od izvršne vlasti u vrijeme pandemije posebno traži kompetencija, ali da ništa manje nije važna ni transparentnost, kako bi se zaradilo traženo povjerenje građanstva”, pisao je Gong Vladi.

Ovo je 15 najvećih korisnika državnih potpora za očuvanje radnih mjesta

Komentari