Hajdaš Dončić: Hrvatske ceste nikad ne bi smjele naplaćivati mostarinu

N1

Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić komentirao je u specijalnoj emisiji N1 spajanje posljednjeg segmenta Pelješkog mosta.

Rekao je da ne spada u kategoriju grintavaca. “Uvijek hard core, a ne grintavac”, istaknuo je gostujući na N1 televiziji.

“To je tipična Plenkovićeva izjava jer on misli da su Hrvatska i svijet počeli njegovim dolaskom na mjesto predsjednika Vlade, ali to je normalno, ne uzbuđuje me to”, dodao je.

Komentirao je početak projekta u vrijeme SDP-ove Vlade: “Infrastrukturni projekti nemaju političku konotaciju. Što se tiče Vlade Zorana Milanovića, nekoliko je ključnih stvari – raskid ugovora sa zajednicom ponuditelja što je hrvatsku koštalo više od 100 milijuna kuna… Kolega Butković i veliki Plenković su samo stisnuli enter i poslali kompletnu dokumentaciju u Bruxselles. Nakon toga je kolega Butković raspisao natječaj i pobijedili su Kinezi. Priprema dokumentacija prbližno traje koliko i izgradnja objekta kod tako velikih projekata. Najzaslužniji za taj projekt je Edo Kos, tadašnji direktor Hrvatskih cesta koji je zahvaljujući elanu posao odradio maestralno.”


Zbog činjenice da je most prvenstveno financiran sredstvima iz EU, to je razlog zašto se ne smije naplaćivati cestarina, pojasnio je. “U ugovoru stoji kao sufinanciranje pa Hrvatske ceste nikad ne bi smjele naplaćivati mostarinu”, dodao je.

“Nije ista radna etika u Hrvatskoj, Europi, Kini… Kinezima je to prvi veći posao za Europu, time su dobili reference za druge natječaje u EU”, dodaje Hajdaš Dončić.

Iznoseći točan datum 12. 10. 2015. kao raspisivanje natječaja za izradu dokumentacije, za što treba više imati više premnih studija, Hajdaš Dončić je rekao da premijer nije u pravu kad kaže da je njegova Vlada to pokrenula. “Neka me g. Plenković demantira ako može. Čuvam dokumentaciju o izgradnji Pelješkog mosta”, rekao je.

“Plenković s EK dobro kotira, budimo realni i on može neke stvari i riješiti efikasnije kad mu se u Europi popravio rejting”, zaključio je Hajdaš Dončić za N1.

Komentari