HAAG OBJAVIO Presuda Stanišiću i Simatoviću tek u prvoj polovici 2021. godine

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog tribunala, u četvrtak je objavio da je završilo saslušanje svjedoka nekadašnjim čelnicima Službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te da bi sudsko vijeće prvostupanjsku presudu trebalo donijeti u prvoj polovici 2021.

Nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, bila je izrečena oslobađajuća presude, ali je na žalbu tužiteljstva 2015. suđenje vraćeno na početak zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona.

“Posljednjih pet svjedoka saslušano je od 1. do 8.  rujna 2020., (…) Prvostupanjska presuda se očekuje u prvoj polovici 2021.”, priopćio je MICT.

Predsjedavajući sudac Burton Hall je rekao da se konačni podnesci za dokumentirane dokaze mogu podnijeti do 2. studenoga 2020.,  a završne riječi će biti održane posljednji tjedan u ožujku 2021.



Jovica Stanišić je bivši šef SDB-a  MUP-a Srbije, a Franko Simatović je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a. Tužiteljstvo ih tereti da su između 1991. i 1995. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Ponovljeno suđenje počelo je 13. lipnja 2017.

Tijekom sudskog postupka saslušan je 51 svjedok tužiteljstva i 29 svjedoka obrane dvojice optuženih.

Komentari