Gužve ispred ljekarni, krenulo je izdavanje covid potvrda

Ilustracija Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Od sada se covid potvrde izdaju i u ljekarnama, a uskoro bi moglo krenuti i cijepljenje. 

“Od jutros smo krenuli s tim, ima gužve. Bilo je nekih tehničkih poteškoća u nekim ljekarnama, a interes je jako velik”, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo za N1.

Dodala je da se ljekarne žele angažirati i za cijepljenje. “E-građane koristi uglavnom mlađa populacija, a starijima je lakše otići u ljekarnu, ima ga svako mjesto u Hrvatskoj”.

“Cijepljenje bi trebalo krenuti kroz tjedan dva, kad se informatički pripremi sustav, treba angažirati liječnike da cijepe, a ideja je educirati ljekarnike za cijepljenje da mogu cijepiti i protiv covida i gripe”.


Ističe da je interes za kućne testove značajno pao nakon početnog elana.

“Postojao je interes za kućne testove dok ih nije bilo, sad se interes naglo smanjio. Hoće li testovi biti validirani, ne znam, ali postoje iskustva drugih zemalja gdje su ljekarnici testirali i prijavljivali u bazu pa su izdavali potvrdu. Možda je to najbolje rješenje da se dobije potvrda ako ste negativni”

Vjeruje da će prvih dana biti gužve. “Ljekarna je jedini organizacijski oblik zdravstvenog sustava u kojem nema naručivanja. Vjerujem da će prvih dan biti velika gužva, jučer je bilo u medijima, ali će se i to smanjiti. Očekujem da kroz par dana više neće biti navale”.

Poručila je da građani sa sobom moraju donijeti osobnu ili zdravstvenu iskaznicu kako bi dobili svoju covid potvrdu.

Komentari