Guterres na konferenciji o klimi: Sami si kopamo vlastite grobove

Glasgow, najveći škotski grad i domaćin klimatske konferencije Ujedinjenih naroda, u ponedjeljak na dva dana postaje politička prijestolnica svijeta.

Na skup za spas svjetske klime (COP26) kojim predsjeda Ujedinjeno Kraljevstvo stiže oko 120 čelnika – američki predsjednik Joe Biden s tisuću delegata, odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Fumio Kishida, među ostalima. U Škotsku je stigao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, poznat kao jedan od najžešćih zagovornika hitnog rješavanja problema emisije stakleničkih plinova, kazao je na konferenciji da “naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo u propast”.

“Ili ćemo zaustaviti taj proces ili će on zaustaviti nas. Došlo je vrijeme da se kaže – dosta. Dosta je toga da se ubijamo ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je bilo sve dubljeg bušenja i rudarenja. Sami si na taj način kopamo svoje grobove”, rekao je Guterres.



Dodao je da su nedavne najave zemalja o tome da će smanjenje ugljika preokrenuti stvari zapravo “iluzija” i da bi države svake godine trebale održavati sastanke i ažurirati svoje planove, a ne svakih pet, kao što je trenutno slučaj, piše BBC.

“Moramo odabrati ambiciju i solidarnost, zaštititi našu budućnost te spasiti čovječanstvo”, kazao je Guterres.

Komentari