GUP će omogućiti da se više od 500 000 m2 zelene površine u Zagrebu pretvori u beton

Goran Mehkek / CROPIX

Kako je u četvrtak istaknuto u obraćanju Društva arhitekata Zagreba (DAZ) javnosti, u tijeku 31. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba podnesen je ukupno 85 amandman na Konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP). HDZ ih je podnio 15, stranka Bandić Milan 365 čak 64 te gradonačelnik dodatnih šest, što je presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj.

“Ovako podneseni amandmani završni su udarac gradske politike na ionako kontroverzne izmjene GUP-a, kao i na cjelokupni sustav prostornog planiranja. Važno je napomenuti kako su amandmani, iako omogućeni Zakonom o prostornom uređenju, u praksi uglavnom rijetkost. Također je činjenica da podnošenje amandmana nije dovoljno regulirano pa ovakvo korištenje za pojedinačne interese, upućuje na nužnost skorašnje izmjene Zakona.

Stav struke je da se amandmanske izmjene nikako ne bi smjele odnositi na ključne postavke plana (koje su predmet javnog interesa te koje moraju proći postupak javne rasprave!) – a osobito se ne smiju odnositi na dijelove plana koji nisu u skladu s ciljevima i programskim polazištima iz Odluke o izradi plana. Konkretno, u slučaju GUP-a, jedan od ciljeva bio je: ‘očuvanje kontinuiteta i integriteta javnih zelenih površina (javni park, gradske park šume, tematski park i tematske zone’, s čime je direktno u suprotnosti otprilike jedna trećina podnesenih amandmana (njih 29)”, navode u DAZ-u.

Naime, eventualnim prihvaćanjem amandmana podnesenih na zagrebački GUP omogućila bi se prenamjena 527.088 m2 javnih površina u površine za gradnju, i to:



419.395 četvornih metara javnih zelenih i sportsko – rekreacijskih površina (Z, Z1, Z2, Z3, Z4 i R2) u stambenu ili mješovitu namjenu,

88.970 četvornih metara površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu,

18.723 četvornih metara koridora javnih prometnica u mješovitu ili namjenu.

Uzimajući u obzir i 539.458 četvornih metara koje se odnose na ostale promjene namjena zemljišta, kroz amandmane bi se izvršila prenamjena zemljišta ukupne površine 1,066.546 četvornih metara (106 ha) što je približno prostoru tri površine Bundeka ili površini Hipodroma i Velesajma zajedno.

‘Ovo je presedan’

DAZ u zaključku navodi da su ovakav broj amandmana i opseg izmjena presedan u povijesti prostornog planiranja koji rezultira potpuno novim planom, bez stručnog uporišta za predložene izmjene.

“Ovaj primjer ukazuje da je nužno preispitati opravdanost amandmana kao instrumenta, uz nužnu dodatnu regulaciju”, zaključuje Društvo arhitekata Zagreba, piše Direktno.hr.

Komentari