Grubišić o imenovanju Martine Dalić na čelo Podravke: Ima kvalitetnu reputaciju, ali trebala je biti dosljedna svojim uvjerenjima i čvršće lupiti šakom o stol

Screenshot

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić komentirao je imenovanje bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić na čelo Uprave Podravke i situaciju s Hrvatskom gospodarskom komorom

Za imenovanje Martine Dalić na čelo Podravke navodi da je država nesumnjivo direktno involvirana u to s obzirom na udjel koji ima. “Po meni se država ne bi trebala toliko uplitati u to. Država bi trebala u cijelosti prodati svoj dioničarski paket pa da onda dioničari odluče tko će biti na čelu kompanije”, poručuje za N1. 

Dodaje kako Dalić slovi za ekonomisticu koja je sklona free market idejama ili relativno ograničenom uplitanju države u gospodarstvo.

“Čudi me da, kad je postojala prilika da se to testira u praksi s Agrokorom, čini mi se da se nije dosljedno pridržavala tih načela u koje vjeruje, što ne umanjuje nužno njenu kompetentnost i stručnost, ali na primjeru Agrokora bila je dobra situacija da se pokaže da se država ne želi petljati u poslovne odnose i da podržava proces dogovora između vjerovnika i vlasnika adekvatnom primjenom postojećih zakona, a ne donošenjem novih”.



Ona ima kvalitetnu reputaciju u poslovnom svijetu, ali kad je bila na političkim funkcijama trebala je biti dosljednija u provođenju svojih uvjerenja, trebala je čvršće lupiti šakom o stol, dodaje. 

“Poduzetnicima treba dati na izbor treba li im ili ne treba HGK. Nije problem u postojanju HGK-a, nego u famoznoj obveznoj članarini, gdje vas netko prisiljava da plaćate nešto gdje nemate nikakvu kontrolu, ne možete ništa mijenjati, ne možete prestati plaćati, i plaćate neovisno o tome konzumirate li neku uslugu ili ne”, rekao je Grubišić, koji je za apsolutnu  liberalizaciju te priče i dodao da se ne treba libiti i prepustiti priču konkurenciji, pa će se po tome vidjeti je li koncept HGK-a nedodirljiv.

Ističe kako ne bi bilo dobro rješenje ili polurješenje da se HGK otvori tržištu jer to dovodi u situaciju da imate državna instituciju koja se natječe s privatnim pružateljima usluga. “Takve organizacije bi trebale funkcionirati isključivo na tržišnom principu”.

Komentirao je i Damira Vanđelića, koji je na čelu Fonda za obnovu Zagreba nakon potresa, te se spominjao i kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, rekavši da je on dokazani menadžer u čiju razboritost i sposobnost donošenja ekonomskih odluka uopće ne dvoji.

“Po meni su poželjni scenariji gdje netko tko je u potpunosti profesionalno ispunjen, materijalno i više nego situiran i politički dovoljno neovisan da ne može podleći pritiscima, da se prihvati takve funkcije, ako za nju ima afinitete”, smatra.

Komentari