GRMOJA OTKRIO KOLIKI BROJ POTPISA JE PRIKUPLJEN “Pripremljeni smo za ovu bitku i pobijedit ćemo”

Goran Mehkek / CROPIX

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, gostovao je na N1 gdje je komentirao odnos predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, sukob sa saborskim zastupnicima u srijedu u Sabornicima te Covid potvrdama.

Govoreći o odnosu predsjednika Vlade i predsjednika RH Nikola Grmoja je rekao:

“Moram se složiti s predsjednikom Republike. Što god mislili o Milanovićevoj vladi, on je na braniku konstitutivnosti Hrvata u BiH dok je Vlada deklarativno samo, trebali bi više učiniti. Koristi li Milanović to za obračun s Vladom, možda da, ali je ispravno to što radi, u motive ne ulazim. Na tom konceptu treba inzistirati”.

Kometirao je razvoj događaja u Saboru u srijedu:“Okupio sam cijelu oporbu prije nego smo predstavili referendumska pitanja i dobio sam garanciju da ćemo biti podržani, Kad sam jučer sve to vidio, rekao sam kolegici Selak Raspudić da smo okrenuli sve protiv sebe, a ona je rekla da je to organizirano. Smatrao sam, iako smo bili napadnuti preko svake mjere, da smo to trebali pustiti i ne ući u sukob jer mi je u fokusu uspjeh referenduma. No taj napad nismo isprovocirali. Miro Bulj je napao vladajuće. Digla se Sandra Benčić i nazvala nas ekstremom, Peđa Grbin koji je rekao da parazitiramo na tuđim smrtima, pitao sam se kako smo okrenuli sve protiv sebe nekoliko dana prije završetka referenduma.

Kao što istup Hrvoja Zekanovića nema veze s pozivom na cijepljenje, optužio je oporbu za smrt ljudi, jučer je Dario Hrebak priznao motiv toga – da je Zekanović zabio glogov kolac u naš referendum. Zašto je Grbin rekao da parazitiramo, ne znam, možda da dovede do prijevremenih izbora, očito se radi o političkim kalkulacijama. Stoput sam rekao da o cijepljenju svatko za sebe treba donijeti odluku i da cjepivo smanjuje teže posljedice, ali ne želim niti smatram da je dobro da političari sudjeluju u kampanji.

Svatko treba za sebe donijeti procjenu je li za njega opasnije razboljeti se ili moguće riskirati, a uvijek je rizik, pogotovo kod ovog cjepiva, i onda se nama lijepi etiketa antivaksera i da bismo trebali pozivati ljude na cijepljenje. Nama su lošije procijepljeni oni iznad 80 godina, nego od 60 do 70. Čija je to odgovornost? Zašto nismo fokusirani na osjetljive skupine? Ne tvrdim da se SDP dogovorio s HDZ-om, ali SDP je iz političke kalkulacije odlučio ne podržati naš referendum i napraviti distancu onim jučerašnjim istupom.

Je li razlog tome da ne mogu napraviti distancu prema Milanoviću pa onda tu distancu i isticanje vrlina pozivom na cijepljenje, na takve moralne ucjene ne pristajem. Predstavio sam pitanje oporbi prije nego smo ih predstavili javnosti jer sam želio široku potporu oporbe, svi govore da treba odlučivati dvotrećinskom većinom. Neki su nas podržali – Domovinski pokret, Fokus, Suverenisti, europarlamentarac Mislav Kolakušić i predsjednik Republike koji je podržao prvo pitanje.

Što smo mi Mostovci napravili tako skandalozno? Bio sam osupnut napadom oporbe s kojom sam do prije 15 dana sjedio i objašnjavao pitanja. Kako smo došli od toga da podržavaju refrendum do toga da kažu da je referendum parazitiranje na smrti sugrađana?”.

Na pitanje kako je došlo do toga da ih se doživljava kao antivaksere, Grmoja dodaje:

“I kad je Andol u pitanju, svatko za sebe procjenjuje hoće li uzeti neki lijek. Naši imunolozi kažu da će omikron napuniti intenzivnu njegu djecom ako se ne cijepe, to su jučer rekli. Druga kategorija su imunokompromitirana djeca. Priča se o Covid-potvrdama za djecu, Ivan Čelić to nije demantirao. To su opcije koje nas čekaju iza Nove godine. Pozivam ljude koji su protiv prisiljavanja da dođu na naše štandove i potpišu za referendum. Gdje god je strah, tu su tenzije, eskalacija… To ne želimo”.

Grmoja je otkrio: “Imamo još tri dana i oko 300.000 potpisa. Pripremljeni smo za ovu bitku i pobijedit ćemo, ali samo ako ljudi shvate ozbiljnost situacije. Neće nam moći srušiti toliki broj potpisa i uvjeren sam da ćemo u ova tri dana doći do potrebnog broja potpisa”.

 

Komentari