Grmoja: Ne možemo prihvatiti sve zdravo za gotovo. Moglo bi nam se dogoditi da u ovom strahu izgubimo golem dio osobnih sloboda

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

“Naravno kako bi se takvim Zakonom kršile prava i slobode građana Hrvatske, no problem je i u tome što takav zakon ne bi bio funkcionalan. Njime se ne bi olakšalo niti Nacionalnom stožeru, niti Vladi u borbi protiv koronavirusa. Mobitel se može ostaviti bilo gdje, te ako netko svjesno krši samoizolaciju, kršit će je i s ovim Zakonom na snazi. Takve metode bile bi besmislene.” rekao je Nikola Grmoja za Otvoreno.

Saborskog zastupnika upitali smo za komentar Vladinog prijedloga dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama. Prijedlog zakona otvorio je mnoga pitanja, a jedno od najvećih je koliko je takav Zakon zaista potreban i krši li u ovom trenutku prava i slobode Hrvatskih građana.

Grmoja smatra kako za učinkovitu borbu s onima koji krše samoizolaciju postoje i jednostavnije mjere koje mogu biti učinkovitije od predmetnog prijedloga Zakona.

“Za one koji krše samoizolaciju treba donijeti strože financijske kazne, a ako je potrebno i drastičnije od toga, te time poslati poruku kako se kršenje odredbe o samoizolaciji neće tolerirati od strane države. Mi sada imamo situaciju da su nam kazna za navijače i neke sitne incidente veće nego kazne za one koji krše samoizolaciju,” kaže Grmoja.



Dodaje kako je u ovom strahu koji prevladava u društvu, važno da građani propituju mjere koje predlažu vladajući.

“Ne možemo prihvatiti sve zdravo za gotovo iz straha, već treba racionalno o svemu promišljati jer nam se može dogoditi da u ovom strahu od koronavirusa jednostavno izgubimo dobar dio osobnih sloboda i o tome treba voditi računa”, zaključuje Nikola Grmoja.

Komentari