GRMOJA: Mislim da javnost zanima je li državno odvjetništvo u Hrvatskoj ima pristran odnos prema osobama koje su na položaju

Goran Mehkek / CROPIX

Pred članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije dolazi glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. O uzrocima i mogućim posljedicama njezina dolaska Tatjana Munižaba razgovarala je sa saborskim zastupnicima HDZ-a i Mosta Damirom Habijanom i Nikolom Grmojom.

Nikola Grmoja je rekao kako je uzrok današnje sjednice Andrej Plenković koji je izjavio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu vezano uz ministra Banožića što su mnogi okarakterizirali kao nedopušteni pritisak na rad državnog odvjetništva.

– Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća moja je odgovornost bila da predložim vijeću da pozovemo glavnu državnu odvjetnicu da odgovori na pitanja i dvojbe koji su se pojavili u javnosti. Znamo da je veliki broj vladinih dužnosnika, bivših i nekih sadašnjih na udaru DORH-a i USKOK-a. Mislim da javnost zanima je li državno odvjetništvo u Hrvatskoj ima pristran odnos prema osobama koje su na položaju, imaju moć ili neki drugi utjecaj, naglasio je.

Damir Habijan je rekao kako sve istrage i uhićenja ministara i gradonačelnika iz HDZ-a govore kako nema nikakvog pritiska HDZ-a na pravosuđe.



– Ovo što Grmoja i skupina iz Mosta radi nije prvi put. Koriste svaku priliku za stjecanje političkih poena. To su radili oko referenduma oko COVID-a, sad to rade u ovom slučaju. Visim potpuno nerazumijevanje funkcioniranja države kad govorimo o razgovoru državne odvjetnice i izvršne vlasti, predsjednika Vlade. Državna odvjetnica, DORH i pravosudna tijela potpuno su neovisni, istaknuo je.

Komentari