GRMOJA: Dok institucije ne oslobodimo tog političkog utjecaja nećemo imati ni borbe protiv korupcije

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnici u četvrtak će raspraviti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi kojim se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica o izmjenama zakona.

Prema važećim zakonskim odredbama, članovi Vlade imaju imunitet od kaznenog postupka za sva djela za koja je kazna do pet godina zatvora.

Na pitanje zašto ovakvu izmjenu nije predložio dok je bio ministar uprave, SDP-ov zastupnik Arsen Bauk uoči saborske sjednice za HRT je rekao:

– Bilo mi je teško zamislivo da bi bilo tko mogao ostati u Vladi, a da dobije zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta zbog koruptivnih kaznenih djela. To bi se trebalo riješiti smjenom, a ne skidanjem imuniteta. Ovo jest jedan zavodljiv prijedlog, ali je u stvari potpuno nebitan. Niti jednog dužnosnika u povijesti Hrvatske nije imunitet zaštitio od kaznenog progona. Prema tome, ako premijer želi da se članova njegove Vlade vodi postupak za koruptivna djela, a da ostanu članovi Vlade, to je puno veći problem nego da imaju imunitet, rekao je Bauk dodajući kako ovo smatra potpuno krivim prijedlogom.



Rekao je kako će na raspravi unutar Kluba zastupnika dogovoriti kakvo će biti stajalište o izmjenama i dopunama Zakona.

– Mi se ne razlikujemo u suštini, a ona je da je potpuno neprihvatljivo da netko koga DORH progoni za kaznena djela korupcije ostane u Vladi, a da mu se skine imunitet, ovo je demagoški prijedlog i to treba reći. Ako je DORH pokrene postupak protiv nekoga, onda premijer ima dvije mogućnosti – jedna je da smijeni tog ministra, a drugi je ako se radi o zloupotrijebi prava koje ima DORH, onda da smijeni državnog odvjetnika ili da ga barem nazove, kazao je Bauk.

Mostovac Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća, rekao je kako onaj protiv kojeg se vode kazneni postupci ne može ostati ministar u Vladi.

– Mislim da je ovaj prijedlog došao kao posljedica činjenice da su Plenkovićevi ministri i potpredsjednik Vlade bili pod udarom DORH-a zbog takvih kaznenih djela. Plenković se dugo nećkao što će napraviti u tom slučaju i na kraju popustio. Sad ovaj prijedlog dolazi kao peglanje imidža da se Vlada pokaže kao otvorena i kao ona koja nema što skrivati, rekao je Grmoja.

– Pouzdano znam da su protiv nekoliko ministara ove Vlade zbog korupcijskih radnji pokrenute i podignute kaznene prijave, tu građani neće moći ništa, morat će se čekati kraj njihova mandata, dodao je.

Milanović je komentirajući izmjene Zakona rekao da je to “opasno za državu” da netko može upadati u stanove ministara, privoditi ih i na taj način rušiti Vladu.

– Mislim da niti jedna opcija pa čak ni HDZ ne može dopustiti sebi takve manevre da se pokrene kazneni progon pa da netko izađe iz Vlade, makar imali smo određenih zastupnika koji su se vratili u Sabor. Građani sve to mogu kazniti. Pozivam ih da budno prate što rade politički akteri. Mislim da je veći problem od samog imuniteta naše institucije. Premijer telefonom zove glavnu državnu odvjetnicu. Dok institucije ne oslobodimo tog političkog utjecaja nećemo imati ni borbe protiv korupcije, rekao je Grmoja.

Komentari