Grlić Radman: Svi se slažemo kako je Afganistanu potrebna naša kontinuirana predanost i pomoć, kao i podrška u oporavku

Afganistan je u posljednjih dvadeset godina prešao dug put i postigao napredak uz potporu međunarodne zajednice, rekao je u New Yorku ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Dodao je kako je sada ključno da se ti dobici očuvaju, a to se posebno odnosi na prava afganistanskih žena i djevojčica.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u utorak, u okviru 76. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda na ministarskom sastanku o situaciji u Afganistanu. Tema sastanka bila je očuvanje postignuća međunarodnog angažmana u toj zemlji u posljednjih 20 godina, s fokusom na nastavak poticanja perspektive afganistanskih žena i djevojčica te osiguravanja njihovog pristupa obrazovanju.

“U posljednja dva desetljeća, Afganistan je prešao dug put i postigao napredak uz potporu međunarodne zajednice. Od iznimne je važnosti da se ovi teško stečeni dobici ne zanemare u trenutnoj situaciji i da ostanu očuvani. To se posebno odnosi na prava afganistanskih žena i djevojčica”, rekao je ministar Grlić Radman u svom izlaganju.

Izrazio je uvjerenje da se “svi slažemo kako je Afganistanu potrebna naša kontinuirana predanost i pomoć, kao i podrška u oporavku”.



Istaknuo je kako je Hrvatska u Afganistanu provela više od 70 razvojnih i humanitarnih projekata u područjima obrazovanja, zdravstva i osiguravanja poslovnih prilika za žene. Većina projekata imala je za cilj osnažiti društveni položaj žena u toj zemlji. Prisutnost hrvatskih diplomatkinja na terenu doprinijela je boljem razumijevanju potreba Afganistanki i većoj učinkovitosti u provedbi projekata, kazao je.

“Hrvatska će, zajedno sa svojim partnerima i saveznicima, nastaviti poticati Afganistan na poštivanje međunarodnih obveza koje su preuzele prijašnje vlade, što bi trebalo dovesti do obnovljene predanosti međunarodne zajednice i podrške afganistanskom narodu da iskoriste priliku za bolju budućnost”, zaključio je  Grlić Radman.

Inače, Gordan Grlić Radman boravi u SAD-u 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjeluje od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta.

Komentari