Grlić Radman: EU treba pomoći partnerskim zemljama u krizi koronavirusa

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da EU treba pomoći partnerskim zemljama u krizi koronavirusa u zdravstvenom i gospodarskom pogledu.

“Europa, kao i ostatak svijeta, od nas s pravom očekuje sustavnu i usklađenu reakciju na krizu”, rekao je Grlić Radman uoči videokonferencije Vijeća za vanjske poslove EU-a o mjerama protiv koronavirusa.

“Hrvatska kao predsjedajuća Vijećem EU-a u potpunosti je svjesna odgovornosti koju ima prema europskim građanima, ali i građanima partnerskih zemalja”, rekao je hrvatski ministar.

Naglasak videokonferencije bit će na pružanju pomoći partnerskim zemljama u zdravstvenom i gospodarskom pogledu te većoj suradnji sa zemljama jugoistočne Europe.



“Očekujem još jednu potvrdu međunarodne suradnje i pružanja potpore najranjivijim državama, državama Afrike i dijelovima Azije koji su najviše izloženi pandemiji”, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije ističe da “najviše možemo učiniti kada smo solidarni i vođeni idejom zajedništva”.

Grlić Radman također je najavio da će se u četvrtak vratiti još otprilike stotinu hrvatskih državljana iz Tirola.

“Sutra u večernjim satima očekujemo nastavak repatrijacije i dolazak četiri autobusa sa 90 do 100 hrvatskih državljana iz Tirola“, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar kaže da se radi uglavnom o sezonskim radnicima “koji su usred pandemije ostali bez posla, kao i svi ostali nakon zimske sezone”. Tirol je zatvorio sva skijališta i hotele u borbi protiv širenja koronavirusa.

Grlić Radman je dodao da hrvatska diplomatsko konzularna mreža radi “predano, savjesno i odgovorno na pojedinačnim repatrijacijama jer hrvatskih državljana ima gotovo svugdje u svijetu”.

“Tu poglavito mislim na Australiju, Indiju, Kanadu, Novi Zeland, Filipine i Tajland.”

 

Komentari