Grlić Radman: ‘Susret smo počeli tako što sam mu čitao rusku poeziju. Otkrio sam njegovu toplu ljudsku dušu’

Sergej Lavrov/Matija Habljak/PIXSELL

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prvo se sastao se s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

“Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju. Otkrio sam njegovu toplu ljudsku dušu”, rekao je Gordan Grlić Radman.

Dodao je kako će raditi na produbljenju odnosa, posebno u turizmu. Navodi da su razgovarali i o situaciji u BiH. “Istaknuo sam da je tamo važno postići jednakopravnost sva tri naroda koji biraju svoje predstavnike”.

Također mu je zahvalio na sudjelovanju na sjednici povodom 25. obljetnice potpisivanja Daytona.



“Nadam se da će iduće godina početi gospodarska i tehnička suradnja. Što se tiče biznisa i ti odnosi se razvijaju, ja bih ovdje spomenuo Sberbank i Gazprom”, istaknuo je Lavrov.

Dodao je kako su s ministricom kulture potpisali program suradnje u kulturi. “Pričali smo i o mogućnosti otvorenja ruskog centra u Zagrebu”.

Rekao je kako su razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. “Imamo iste ciljeve, prije svega poštivanje Daytonskog sporazuma”. Pričali su i o kosovskom problemu i problemu srpskih općina na Kosovu.

“Imamo dobar odnos s Hrvatskom”, zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

“Mi smo apsolutno suglasni ovdje s hrvatskom stranom da svaki narod treba izabrati svoje predstavnike”, odgovorio je na pitanje oko stanja u BiH. Funkciju visokog predstavnika u BiH Lavrov je nazvao ‘anakronizmom’.

Lavrov se sastaje i s predsjednikom Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sergej Lavrov je u Hrvatsku stigao nakon posjeta BiH i Srbiji. Podsjetimo, tijekom posjeta BiH predstavnici Hrvata i Bošnjaka u Predsjedništvu BiH odbili su se sastati s njim.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se u utorak sastati s Lavrovom nakon njegove izjave kojom je doveo u pitanje moguće članstvo BiH u NATO-u i poziva na hitno zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), optuživši ga da ne poštuje suverenitet BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja.

 

Komentari