Grlić Radman posljednji put predsjedao Dunavskom komisijom u Budimpešti

Profimedia

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je u Budimpešti predsjedao sjednicom Dunavske komisije, posljednji put u svojstvu predsjednika te međunarodne organizacije, priopćeno je iz ministarstva.

Hrvatski ministar osvrnuo se na rad te organizacije u proteklih godinu dana te naglasio njezinu važnost u pronalasku novih smjernica djelovanja u cilju razvoja plovidbe Dunavom, kao i u jačanju suradnje na projektima Europske unije.

Sudionici su na sjednici usvojili plan rada za iduću godinu i razmijenili mišljenja o aktualnim projektima, stoji u priopćenju.

Grlić Radman je na čelu Dunavske komisije od lipnja 2017. godine, a s istekom ove godine završava svoj trogodišnji mandat. Na sjednici u petak odabrano je novo vodstvo, pa će od 1. siječnja predsjednica postati ukrajinska veleposlanica u Mađarskoj Liuba Nepop.


Dunavska komisija organizacija je utemeljena 1948. u Beogradu koja okuplja 11 država.

Uloga joj je osiguravanje i integrirani razvoj slobodne plovidbe drugom najdužom rijekom u Europi, a članice su Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka i Ukrajina.

Komentari