Grlić Radman očekuje pozitivne odgovore iz zemalja koje razmatraju nove mjere

Ivana Batev / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Vladi je u četvrtak uz ostalo rekao da danas očekuje pozitivne odgovore iz pojedinih zemalja koje razmatraju uvođenje novih mjera za Hrvatsku i da bi Njemačka mogla zadržati postojeći režim prema Hrvatskoj, uz neke izmjene i preporuke da se ne putuje u neke regije.

“Jučer sam razgovarao i s kolegom iz Njemačke, i nakon toga mislim da možemo biti sigurni da sukladno preporuci za njih relevantnog Instituta Robert Koch, da će ta zemlja zadržati postojeći režim za Hrvatsku, uz neke izmjene i vjerojatno i preporuke za neke regije u Hrvatskoj da se možda ne ide tamo zbog žarišta, ali Njemačka ostaje vjerna kao emitivno i tradicionalno tržište”, poručio je Goran Grlić Radman.

Naglasio i da se nada da će zemlje koje sada razmatraju nove mjere za Hrvatsku, ne navodeći koje su, pozitivno odgovoriti te da će, kako je rekao, “naš trud i veliki napor uroditi plodom i da ćemo i dalje imati turiste u zemlji do kraja kolovoza, pa i u rujnu i listopadu”.

Napominjući kako su od početka i otvaranja granica bili svjesni da će neka strana tržišta imati mjere prema Hrvatskoj, ministar je na Vladi ocijenio i da su upravo pravodobnim i međuresorskim djelovanjem te mjerama u Hrvatskoj omogućeni turistički rezultati.



Sve vrijeme smo djelovali i preventivno kroz istupe u stranim medijima, a posebice u zemljama odakle nam dolazi najviše turista, istaknuo je. Tako danas očekuje i povratne informacije od kolege iz Nizozemske, ali i Italije, nakon što je s njima razgovarao, dodajući da je u više navrata razgovarao i s kolegama iz Austrije i Slovenije te onima iz Češke, Slovačke, Irske i Mađarske.

Sve razgovore na diplomatskim razinama pratilo je i slanje pisama s relevantnim informacijama o epidemiološkoj i turističkoj slici Hrvatske, s detaljnim opisom mjera za sprječavanje širenja epidemije kako bi se i naši građani, ali i turisti osjećali sigurno. Pisma su prije svega išla u Italiju, Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sloveniju i Nizozemsku.

“U diplomatskim kontaktima ukazivali smo na činjenicu da slučajevi zaraze nisu jednako raspoređeni u cijeloj zemlji te smo se zauzimali da u slučaju donošenja novih mjera za Hrvatsku vode računa i o regionalnom aspektu zaraze i izbjeglo donošenje mjera koje bi obuhvatile cijelu RH”, kazao je ministar Grlić Radman, dodajući da se zalažu i za razmjenu informacija i iskustava oko mjera pri povratku građana u svoje iz drugih zemalja na razini EU-a.

Komentari