Grlić Radman o Milanovićevoj optužbi: Siguran sam da predsjednik Vlade ne krši zakon

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u srijedu kako je siguran da premijer Andrej Plenković ne krši zakon.

“Predsjednik Vlade ne krši zakon. Siguran sam da ne krši”, rekao je kratko Grlić Radman u izjavi novinarima uoči užeg kabineta Vlade komentirajući današnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Milanović je optužio premijera Andreja Plenkovića da krši zakon jer ne dopušta sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i pritom sustavno maltretira svoje suradnike i tjera ih na nezakonite radnje.

Milanović je pred novinarima nakon obilježavanja Dana Grada Koprivnice odbacio tezu da je “tvrda kohabitacija” između njega i premijera Plenkovića razlog nesazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.


“To nije razlog zašto se nije sastalo Vijeće. Razlog je to što on to izbjegava, ne dopušta, a to se zove kršenje dužnosti”, komentirao je.

“Mi dajemo nalog Koordinaciji. To piše u zakonu, to je zakon od 15 članaka gdje je jasno naznačeno da Koordinacija radi ono što Vijeće kaže. Premijer krši zakon. Maltretira svoje suradnike i tjera na nezakonite radnje. To radi sustavno cijelo vrijeme”, ustvrdio je Milanović.

Milanović u svom stilu: Robert Hranj je za Banožića Kissigner, a ovaj mu govori da ne zna što radi

‘Američki predsjednički izbori su uvijek zanimljivi i s puno drame’

Službeni Zagreb pričekat će službene rezultate američkih predsjedničkih izbora koji su uvijek “zanimljivi”, s “puno drame”, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i izrazio uvjerenje da će se poštovati demokratski standardi.

“Čuli smo, pratimo, to je jako zanimljivo, uvijek izbor američkog predsjednika ima očekivanja, drame. Znat ćemo kada se proglase službeni rezultati”, rekao je ministar upitan za komentar o neriješenom rezultatu američkih izbora jer se još prebrojavaju glasovi što bi moglo potrajati danima.

Grlić Radman nije želio nagađati je li moguća eskalacija stanja u SAD-u zato što je republikanac Donald Trump iznio optužbe o krađi glasova, a njegov protukandidat, demokrat Joe Biden smatra da treba prebrojati svaki glas.

Političari svih njemačkih parlamentarnih stranaka izrazili su u srijedu zaprepaštenje reakcijom aktualnog američkog predsjednika Trumpa na tijesan trenutačni ishod izbora u SAD-u ocijenivši da se radi o napadu na demokraciju.

Sigurno da postoje institucije koje prate ako postoje kršenja u izborima, rekao je hrvatski šef diplomacije pa izrazio uvjerenje “da će se poštovati demokratski standardi”.

“I mi smo znatiželjni i čekamo tko će pobijediti”, zaključio je.

“Mi smo na neki način i svjedoci podijeljenosti američkog društva”, rekao je Grlić Radman pa nabrojao probleme kao što su pandemija koronavirusa, pitanje rasne mržnje, gospodarstvo, suradnja s Europom, globalni odnosi i odnosi s Kinom i ostatkom svijeta kojima će morati baviti novi stanar Bijele kuće.

Nije izravno odgovorio na pitanje koga bi službeni Zagreb radije vidio idućih četiri godine u Bijeloj kući već je podsjetio da Hrvatska sa Sjedinjenim Državama ima strateški odnos od 1994.

Američka administracija i hrvatska vanjska politika podudaraju se u mnogim aspektima kao što su savezništvo u NATO savezu, vrlo razvijeni transatlantski odnosi.

“Nedavni posjet državnog tajnika Mikea Pompeo potvrdio je tu činjenicu”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je ispunila tehničke uvjete i očekuje ukidanje viza za hrvatske građane, a zahvaljujući sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pojačat će se gospodarska suradnja, podsjetio je.

Na temu poštivanja i kršenja zakona, šef diplomacije nije komentirao ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da premijer Andrej Plenković krši zakon jer ne saziva Vijeće za za nacionalnu sigurnost.

“Predsjednik Vlade ne krši zakon, siguran sam”, rekao je Grlić Radman.

Komentari