Grlić Radman o izjavama slovenske vlade: Sud nije nadležan i točka, europsko pravo ne može biti iznad međunarodnog prava

“U svakom slučaju to je svakako pobjeda Hrvatske. Hrvatska diplomacija je bila aktivna i do sada zapravo ovo jesu rezultati hrvatske diplomacije. Mi smo imali nacionalne interese u prvom planu i mislili smo na naše ribare. Sigurno je da te troškove koji su nastali neće podmiriti hrvatska strana nego slovenska strana kao i sudske troškove koji su nastali”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za Vijesti.hr o odluci suda Europske unije u Luxembourgu koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar poručio je da Hrvatska treba implementirati arbitražu, a da mu bilateralni pregovori nisu prihvatljivi. Grlić-Radman na to je rekao kako je u odluci jasno navedeno da se sud izjasnio da nije nadležan.

“Mislim da treba zapravo pročitati što je Sud kazao na dvije stranice, prva rečenica glasi da sud nije nadležan. Pučki rečeno, kao kad idete po neki savjet pa uđete na neka vrata pa vam kažu da nisu mjerodavni. No uzmu vaš papir i daju vam neke savjete. Sud nije nadležan i točka”, objasnio je Grlić Radman.

Pokušao je stupiti u kontakt sa slovenskim premijerom

Objasnio je i kako se on od prvog dana kad je postao ministar zalagao za razgovor.


“Od prvog dana kad sam postao ministar vanjskih i europskih poslova sam se uvijek zalagao i imao proaktivnu ulogu i naglašavao potrebu biletralnih razgovora da svi zajedno sjednemo za stol i razgovaramo. Znali smo da ne može europsko pravo biti iznad međunarodnog prava”, rekao je minstar.

Sa slovenskim kolegom pokušao je stupiti u kontakt.

“Pokušao sam danas stupiti u kontakt s Cerarom, no bio je zauzet. Srdačno razgovaramo na forumima i u Bruxellesu. Dobio sam i poruku da će se javiti. Prvi potez mi je bio da sam nazvao slovenskog kolegu kako bi se dogovorio kada ćemo se naći i obaviti bilateralne razgovore”, objasnio je ministar.

Rekao je kako mu je žao što je slovenski premijer u ostavci, ali i da se ovo pitanje arbitraže može jako brzo riješiti.

“Nama je jako žao. Mi želimo s tolikom entuzijazmom i motivirani smo riješiti to pitanje jer želimo biti primjer u EU i svijetu. Slovenija i Hrvatska imaju jednu tradiciju dobrih odnosa, primjer smo u međunarodnoj zajednici. Dva naroda, dijelimo istu kulturu, prekogranična suradnja je fantastična. Šteta je da to jedno malo pitanje i uz političku volju može se jako brzo riješiti””, zaključio je Grlić Radman.

Hrvatskim ribarima poručio je kako ne moraju plaćati kazne koje su dobili.

“Mi smo uveli recipročne mjere da zaštitimo ribare, hrvatske građane, oni ne bi trebali biti zabrinuti zbog toga. Ne trebaju plaćati kazne”, zaključio je ministar za Vijesti.hr.

Komentari