Grlić-Radman nazočio simboličnom obilježavanju početka hrvatskog predsjedanja EU-om

Šef hrvatske diplomacije nazočio je u srijedu otkrivanju kravate na pročelju veleposlanstva RH u Beču, čime je simbolično obilježen početak hrvatskog predsjedanja EU-om, a zatim i Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara.

“Obilježavamo početak prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije, a crvena kravata duga tri i pol metra postavljana na balkonu pročelja zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beču simbolična je, ali mislim da će je svi uočiti”, rekao je novinarima u hrvatskom veleposlanstvu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Kravata je kravata prepoznatljiva kao hrvatski brend i tako dobivamo pozornost austrijskih građana”, rekao je.

Postavljanje kravate uvod je u Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara i velika je čast i ponos da su na njega pozvani hrvatski dužnosnici, ocijenio je šef diplomacije koji je pratio koncert u zlatnoj dvorani Musikvereina na poziv svog austrijskog kolege po dužnosti Alexandera Schallenberga.



Austrija je veliki prijatelj Hrvatske

Austrija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost Hrvatske i nastavila je kontinuirano pomagati u kasnijim procesima, podsjetio je Grlić Radman.

Austrija je prije 25 godina pristupila EU i “danas u njoj imamo velikog prijatelja i veliku potporu”, rekao je.

Austrijskom kolegi zahvalio je na pozivu na koncert u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije kazavši da je to za Hrvatsku “povijesni trenutak”.

Njegov austrijski kolega iskazao je Hrvatskoj podršku i u tom procesu.

“Austrija podupire hrvatsko predsjedanje Vijećem EU svom energijom sto posto, Hrvatska je pouzdana i znamo da će odraditi posao jako dobro” naglasio je austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg.

Izrazio je zadovoljstvo što je njegov hrvatski kolega u Beču na “prvi dan Nove godine i prvi dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije” i podsjetio da pred Unijom stoje velike zadaće od donošenja proračuna, politike proširenja i susjedstva te ocijenio da je EU u Hrvatskoj u dobrim rukama.

O bilateralnim odnosima dviju zemalja Schallenberg je rekao “Ne postoji samo bliska povijesna povezanost između dviju država nego i bliska ljudska povezanost”.

U Austriji živi oko 80.000 Hrvata, a preko 1,2 milijuna Austrijanaca provodi godišnji odmor u Hrvatskoj, podsjetio je.

“To su bliske ljudske veze, a bilježimo i jako dobru gospodarsku suradnju. Austrija je u Hrvatskoj po ulaganjima broj jedan, a glede bilateralnih odnosa mogu reći da ne mogu biti bolji”, zaključio je austrijski ministar.

Predsjedanjem pokazujemo političku vjerodostojnost Hrvatske

Ministar Grlić Radman smatra da će Hrvatska svojim predsjedanjem pokazati “političku vjerodostojnost Hrvatske, hrvatske vlade i svih njezinih institucija, dužnosnika, posebice ministarstva vanjskih poslova kao koordinatora i nositelja svih aktivnosti”.

“Pred nama je velik posao i velik zadatak i moramo na najbolji mogući način odraditi posao u interesu svih članica EU, prije svega na uređenju odnosa Unije i Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je.

Izazov je i višegodišnji financijski okvir, što je “dosta kompleksno jer postoje različiti pristupi zemalja članica”, smatra hrvatski šef diplomacije.

Susret s liderima zemalja Istočne Europe i Zapadnog Balkana je izazov jer postoje različiti pristupi kada je u pitanju proširenje Unije, dodao je.

U povodu 25. jubileja pristupanja Austrije, Švedske i Finske Europskoj Uniji, ministar Grlić Radman bio je i na doručku s kolegom Schallenbergom, premjerom kraljevine Švedske Kjellom Stefanom Löfvenom i austrijskom kancelarkom Brigittom Bierlein.

Odvojeno se sastaje s Helgom Rabl-Stadler, predsjednicom Salzburških svečanih igara koje obilježavaju 100. godišnjicu osnutka.

Komentari