GRLIĆ RADMAN: Hrvatska je pridonijela da se uvrsti važnost Zapadnog Balkana u budućoj sigurnosnoj arhitekturi Europske unije

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je na Ohridu rekao kako sve ide u tom smjeru da se pokrene pregovarački proces za članstvo Sjeverne Makedonije i Albanije u Europskoj uniji. Grlić Radman sudjeluje na Prespa Forumu na kojem, između ostalih, participiraju čelnici zapadnog Balkana i visoki dužnosnici Europske unije.

Ministar je kazao da se na skupu u Ohridu vode razgovori i da sve ide u tom smjeru da se konačno krene s pristupnim pregovorima o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije. Vjeruje da ima dovoljno vremena da se dogovor postigne do sastanka na vrhu između Europske unije i zapadnog Balkana koji se održava za tjedan dana.

Izjavio je i da je proširenje EU-a strateški interes Hrvatske i EU-a te da taj savez mora koristiti sve svoje pravne mehanizme za reforme u zemljama kandidatima kako bi što prije ostvarile europsku perspektivu. Podsjetio je da je za vrijeme dok je Hrvatska predsjedala Vijećem EU-a donijeta deklaracija o proširenju.

– Upravo smo u toj deklaraciji istaknuli nužnost početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kazao je ministar Grlić Radman u razgovoru s novinarom HTV-a Draganom Nikolićem i dodao među ostalim da je Hrvatska pridonijela da se uvrsti važnost Zapadnog Balkana u budućoj sigurnosnoj arhitekturi Europske unije.



Komentari