Grlić Radman: BiH ima europsku perspektivu i želimo razgovarati o važnosti izmjene izbornog zakona

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je humanitarnu krizu u Afganistanu, hrvatski prihvat izbjeglica, posjet predsjednika Macrona i mnoga druga vanjskopolitička pitanja.

Sinoć je u Zagreb sletjelo 19 Afganistanaca koji će u Hrvatskoj zatražiti i dobiti azil. U Afganistanu su pomagali hrvatskoj misiji, a već su prošli sigurnosne provjere.

“Hrvatska je na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove pohvaljena jer je odmah reagirala na apel europske službe za vanjsko djelovanje. 19 afganistanaca koji su sinoć došli u Zagreb smješteno je u poseban objekt koji je siguran”, rekao je ministar Gordan Grlić Radman u Dnevniku HTV-a.

Desetero djece

Osvrnuo se na proces koji ih sada očekuje, ministar kaže da je MUP odmah reagirao, dočekani su i osiguran im je smještaj. Riječ je o trima obiteljima, ukupno je 10 djece i 1 samac.



“Djeca su najranjivija skupina, smješteni su u poseban objekt koji je siguran i koji im pruža odgovarajući tretman”, rekao je.

Objasnio je da ministar unutarnjih poslova sljedeći tjedan ima sastanak na kojem će se razgovarati o migracijama i izbjeglicama.

Što čeka Afganistan?

Afganistan očekuje velika humanitarna kriza, ministar kaže da situacija u toj zemlji mijenja paradigmu globalne sigurnosti i suočeni smo s nečim s čime se nismo ranije susretali.

“S jedne strane imamo saveznike, zemlje koje se žele solidarizirati, koje su posljednjih 20 godina bile uključene u demokratizaciju afganistanskog društva. S druge strane, imamo multipolarnost, zainteresirane strane poput Pakistana, Kine, Irana koji su novačili i davali utočište talibanima. Osim komercijalnih odnosa, sigurno će tražiti političke odnose, dodao je.

Kaže kako je to i narušilo odnose s Amerikom, no Pakistan je vrlo važna zemlja, ona je nuklearna sila koja raspolaže s bogatim vojnim arsenalom.

“To će biti jako osjetljivo pitanje sigurnosti koje zahtijeva multilateralno djelovanje jer je svima u interesu mir i stabilnost u tom dijelu svijeta”, rekao je ministar.

Od talibana pak očekuje da ulože određene pametne politike kako bi osigurali međunarodno priznanje.

Macron stiže u radni posjet u listopadu ili studenom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će posjetiti Hrvatsku, a Grlić Radman je rekao da ima jako dobar odnos s našim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao što, uostalom ima i s drugim liderima zemalja članica EU-a. Radni posjet očekuju tijekom listopada ili studenog, no Ured premijera utvrđuje datume.

Osvrnuo se na inicijativu koju je Macron pokrenuo s Velikom Britanijom da se zračna luka u Kabulu proglasi zaštićenom zonom.

“Nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a imamo jedinu stalnu članicu u Vijeću sigurnosti, jedinu nuklearnu silu, vodeću vojnu silu zajedno s Njemačkom i Francuska čini kralježnicu EU-a”, rekao je.

Razgovarat će o unapređenju odnosa, budućnosti zapadnog Balkana i jugoistočne Europe.

O situaciji u BiH

Što se tiče situacije u BiH, ministar je rekao da mi na BiH gledamo kao na zemlju koja ima europsku perspektivu i mi želimo razgovarati o važnosti izmjene izbornog zakona.

“To je vrlo važno jer jedino tako možemo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH gdje će imati legitimne predstavnike svih naroda na svim razinama vlasti. Izborni zakon treba jamčiti i garantirati jednakopravnost, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je.

Nesporazumi na relaciji Pantovčak – Banski dvori

Do kraja godine treba imenovati 28 diplomata i konzula, proces je zastao, a ministar je rekao da mu je to najvažniji zadatak. Smatra da je i predsjednik sukreator vanjske politike s kojim treba surađivati.

Dodao je kako su se pomaknuli s pat pozicije jer redovito razgovaraju i potiču, budući da je to u interesu diplomacije.

Komentari