Grgićev odvjetnik: Moj klijent spreman je odstupiti s funkcije ako je to potrebno

Vinko grgić/Marko Prpic/PIXSELL

SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić doveden je pred suca istrage, gdje je dao iskaz o upletenosti u aferu Janaf.

Njegov je odvjetnik Zoran Matajić nakon saslušanja kazao da je njegov klijent porekao sve za što ga se tereti te da je spreman odstupiti s funkcije ukoliko bi kriterij za određivanje odluke o istražnom zatvoru bila opasnost od ponavljanja djela. “Spreman je odstupiti i iz moralnih razloga”, dodao je.

Pred suca istrage nešto kasnije stigao je i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Grgiću i Barišiću Sabor je jučer skinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

Nakon saslušanja Grgića i Barišića sudac će odlučiti o određivanju istražnog zatvora za njih dvojicu.



Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jučer jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Komentari