Grčić: Novi program od deset milijardi eura u ovom trenutku nije siguran

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

​Rezultati HDZ- ove Vlade u predsjedanju Europskim vijećem minorni su, a Hrvatska je na posljednjem mjestu u EU-u po iskoristivosti fondova, ustvrdio je u ponedjeljak SDP-ov Branko Grčić.

Premijer Andrej Plenković i ministri nastoje građane pod svaku cijenu uvjeriti ​​da su napravili dobar posao u Bruxellesu, to je pokušaj da se pokriju loši rezultati Vlade u predsjedanju Europskim vijećem, ustvrdio je Grčić na konferenciji za novinare.

“Novi program od deset milijardi eura, o kojem se priča, nije siguran u ovom trenutku, postoji nekoliko zemalja EU-a koje nisu spremne poduprijeti tu inicijativu. Ključni je problem – ako se to realizira Hrvatska bi morala izdvajati dvostruko veću članarinu za EU u idućem razdoblju”, kaže Grčić.

Hrvatska ostaje bez 10 milijardi eura iz Fonda za oporavak EU? Austrija već najavila kako prijedlogu neće dati zeleno svjetlo



Na taj bi način Hrvatska svaku godinu u startu bila u minusu za 7,5 milijardi kuna, tvrdi Grčić dodajući kako Hrvatska u ovom trenutku ima sigurnih 10,7 milijardi eura iz EU-ovih fondova.

U zadnjih sedam godina potrošeno je tek 31 posto sredstava, što iznosi malo više od tri milijarde eura. Ostalo je još tri godine za korištenje sredstava, a u te tri godine treba potrošiti inverzno sedam milijardi eura, ističe Grčić.

“To dovoljno govori koliko su dvije HDZ- ove Vlade bile uspješne u povlačenju novca. Sada imaju sigurnih sedam milijardi eura koje ne znaju potrošiti, a slavodobitno najavljuju kako će dobiti još deset milijardi i neće ih znati potrošiti”, kaže Grčić.

Manjak iskoristivosti novca Hrvatsku je stajao između jedan i jedan i pol posto više gospodarskog rasta u zadnjih pet godina, a da smo iskoristili taj novac rasli bismo od četiri do četiri i pol posto i bili na razini zemalja srednje i istočne Europe, koj​e su nas davno prešl​e​.

Hrvatska je po iskoristivosti fondova posljednja u EU-u, pa “olake teze i vraćanje u povijest ministra Pavića i majstora iz HDZ- a ne drže vodu” dok za svoj neuspjeh pokušavaju okriviti SDP-ovu Vladu od prije pet godina, poručio je Grčić.

Najavio je kako će SDP svoj izborni gospodarski plan predstaviti u srijedu.

Komentari