Grbin: Vlada će u potpunosti ugušiti poljoprivredu i svesti zemlju jedino na uvoznika hrane

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u utorak da Vladinim odnosom prema poljoprivredi ona prestaje biti strateška gospodarska grana, da će se u potpunosti ugušiti i svesti na uvoznika hrane umjesto da teži samodostatnosti.

Grbin je kazao kako će Sabor ovoga tjedna raspraviti zakone o veterinarstvu, o nepoštenim trgovačkim praksama te o službenim kontrolama, što po njemu pokazuje odnos Vlade po kojemu poljoprivreda prestaje biti strateška gospodarska grana i postaje nebitna.

“Očito smo odabrali smjer da se iz zemlje koja proizvodi hranu i koja je nekada bila neto izvoznik danas pretvaramo u zemlju koja će poljoprivredu u potpunosti ugušiti i svesti se jedino na uvoznika hrane”, rekao je na konferenciji za novinare.

Naglasio je da Hrvatska mora težiti da bude samodostatna u poljoprivredi, na način da njeni proizvođači mogu funkcionirati, preživjeti i za proizvod koji stvaraju dobiti adekvatnu cijenu od koje će osigurati vlastitu egzistenciju, a građanima kvalitetan proizvod.



Grbin spornim ocjenjuje da je Državni inspektorat počeo funkcionirati prije dvije godine, a tek se sada usklađuju zakoni iz područja poljoprivrede sa zakonima koji uređuju rad Državnog inspektorata.

Vlada nema sustavnu politiku i pristup poljoprivredi

“Stanje u poljoprivredi u Hrvatskoj je loše, a poljoprivrednici, pogotovo mali proizvođači su u izuzetno teškoj situaciji, gase se šećerane i sve to ukazuje da Vlada nema apsolutno nikakvu sustavnu politiku i nikakav sustavan pristup prema poljoprivredi, što je za SDP neprihvatljivo”, poručio je.

U fokusu države, ocijenio je, moraju biti proizvođači kojima je osiguran jednak pristup tržištu i potrošači kojima treba osigurati kvalitetan proizvod te da znaju što kupuju “i na tome ćemo bazirati naš pristup poljoprivredi“, istaknuo je Grbin.

Voditeljica SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu Marija Vukobratović upozorila je da set od šest poljoprivrednih zakona koje Vlada predlaže nisu usklađeni s Europskim zelenim planom.

Pritom, kaže, misli na biološku raznolikost, genetsku varijabilnost, jačanje lokalnog tržišta i jačanje pozicije malih, srednjih i mladih poljoprivrednika.

Prosvjed ne smije biti diskriminacija, pa čak ni HDZ-ovca

Odgovarajući na pitanja novinara Grbin je rekao kako u potpunosti razumije reakciju vlasnika riječkog kafića “Three Monkeys” koji je, nezadovoljan potezima Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite, izjavio da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegovu kafiću

“Međutim, ne opravdavam način na koji je on tu svoju reakciju ispoljio. Za mene je diskriminacija neprihvatljiva i mislim da je mogao drugačije reagirati na loše postupanje Vlade”, rekao je.

“Prosvjed je legitiman, ali ne smije biti diskriminatoran i mislim da vlasnik kafića nije izabrao ispravan način prosvjeda. Prosvjed ne bi smio biti diskriminacija drugoga, pa čak ni zato što je HDZ-ovac”, rekao je Grbin.

No, dodao je, od njegove izjave daleko više ga šokira reakcija premijera Andreja Plenkovića koji, kaže, opet zaobilazi problem nepostojanja kriterija kod donošenja svih mjera Stožera, pa nitko do danas nije objasnio zbog čega kockarnica može, a restoran ne može.

Uspoređivati HDZ s patnjom Židova je ispod svake razine

“Usporediti sebe – HDZ koji je na vlasti u Hrvatskoj i koju je tu vlast prečesto zloupotrebljavao, pa i na način da diskriminira druge – s patnjom Židova u II. svjetskom ratu je ispod svake razine. Naprosto ne razumijem što je ušlo u premijera Plenkovića da umjesto da rješava stvarne probleme građana, vrijeđa sve oko sebe”, naglasio je.

Komentirao je i premijerovu izjavu da postoje dvostruki kriteriji za reakcije na izjave HDZ-ovaca i SDP-ovaca, ističući da postoje dvostruki kriteriji.

Naveo je da “HDZ-ovci kradu, varaju, pritišću na direktore komunalnih poduzeća da daju poslove firmama koje su donatori i predsjednik Vlade u tome ne vidi ništa loše, čime evidentno diskriminira sve druge građane koji poštuju zakon”.

“Kao što ne vidi ni ništa loše kada član Predsjedništva HDZ-a pita ‘kaj bi ti štel biti'”, dodao je.

Plenković nositelj diskriminacije

“Apsolutno vidim diskriminaciju u Hrvatskoj i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kao nositelja te diskriminacije, istaknuo je Grbin.

Izjavu SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića da će Zagrepčani dobiti gradonačelnika koji “nije iz Hercegovine, nego iz Hercegovačke'” ocijenio je “nespretnom, možda i nesretnom šalom”.

No, rekao je, u dosadašnjem radu Klisovića i njegovu zalaganju nema ni natruha šovinizma, nego samo multikulturalnost, uključivost i briga o svima pod istim uvjetima. “Jedna nespretna šala to ne mijenja”, poručio je.

Grbin smatra da Damir Vanđelić ne bi trebao biti na čelu Fonda za obnovu jer ni on ni država, smatra, nisu napravili ništa u obnovi Zagreba, nego građani obnavljaju domove o svom trošku.

Komentari