Grbin: Srbija se ponaša kao regionalni milicajac, to je neprihvatljivo

Foto: Sasa Buric / Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin za N1 govorio je o HDZ-ovom pozivu za prvu rundu pregovora oko ustavnih izmjena, a komentirao je i vijest da je u Srbiji potvrđena optužnica protiv hrvatskih pilota.

“SDP je 2013. i 2018. godine uputio u proceduru prijedloge koji su trebali regulirati ovu problematiku, ali tada s HDZ-ove strane nije bilo volje. Stidljivo su nakon 2018. godine počeli dolaziti pozivi da bi se trebalo o ovome razgovarati, ali ništa konkretno”, kazao je Grbin.

Potvrdio je da će se odazvati sastanku jer misle da treba razgovarati. Žele čuti što HDZ predlaže i nakon toga će zauzeti svoj stav. Ipak, smatra da u ustavne promjene HDZ ide s namjerom da zaštiti svoju poziciju, a ne da bi nešto popravili.

Vezano uz optužnicu iz Srbije protiv hrvatskih pilota koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, istaknuo je da su tri ključne stvari vezane uz postupanje Srbije i taj konkretan predmet.



“Prvo, Srbija se ponaša kao regionalni milicajac. Njihovo ponašanje je neprihvatljivo i Hrvatska mora pronaći način kako to spriječiti. Ako ne možemo to sami, moramo tražiti potporu naših partnera, ali nisam siguran da je to ova Vlada, posebno ministar Grlić Radman to u stanju. Drugo, mislim da je potrebno odgovoriti onima koji su obuhvaćeni ovom optužnicom, ali potencijalno i drugima, kakve su njihove posljedice ako izađu izvan granica Hrvatske? Rečeno je da će optužnice biti odbačene, ali na koji način će se ponašati Mađarska, Italija i druge zemlje? Taj odgovor od Grlića Radmana, Malenice i ekipe nisam čuo”, kazao je Grbin, a potom se osvrnuo i na treći važan segment za ovaj problem.

“Svaki put kada se pojavi sumnja u neki zločin, a da je počinitelj djelovao s područja RH, onda Hrvatska ima obvezu to istražiti i reći je li bilo ili nije bilo kaznenog djela. Dok god to Hrvatska ne napravi, otvarat će mogućnost Srbiji da djeluje na ovakav način. Ovo zadnje moramo učiniti zbog sebe i istine”, zaključio je.

 

Komentari