Grbin: Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika

Foto: Sasa Buric / Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je, ususret stranačkoj konvenciji s temom radnog zakonodavstva, poručio da se treba okrenuti u korist radnika jer su loši uvjeti rada među vodećim razlozima zbog kojih su Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi.

– Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika, ne samo zato što je to ispravno nego i zbog onih desetaka tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku zbog loših uvjeta rada. Primjerena plaća, uvjeti rada i radnička prava naš su prioritet, rekao je.

– Ponajprije nas zabrinjava nesigurnost, što se najviše vidi kroz ugovore o radu na određeno vrijeme koje treba ograničiti i kroz skraćivanje roka na koji se mogu primijeniti i kroz ograničavanje broja takvih ugovora koji se mogu zaključiti, pojasnio je Grbin razloge zbog kojih se stranka okuplja na konvenciji o radnom zakonodavstvu.

Kaže i da Hrvatska godinama vodi bitku s radnom nedjeljom, ali isključivo za trgovine i isključivo kroz zabranu, dok SDP smatra da tomu treba doskočiti kroz zakon, na način da se sve poslodavce, privatne i javne, obveže da za posebne uvjete rada, prekovremene sate, rad nedjeljom, blagdanima, noću, smjenski rad moraju isplaćivati dodatak koji će biti utvrđen zakonom jer brojni radnici nisu pokriveni kolektivnim ugovorom.



– Onda više ne govorimo samo o trgovcima nego i onima koji rade u prijevozu, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima jer svaki radnik ima pravo na zaštitu, dodaje Grbin.

Njihovi će se prijedlozi odnositi i na probni rad, odnose sindikata, radnika i poslodavaca.

– Ako netko misli da to sada nije tema, griješi, jer će u vrijeme krize brojni poslodavci pokušati prebaciti teret krize ili na kupce ili na radnike, a mi kao društvo ne smijemo to dopustiti, istaknuo je čelnik SDP-a.

Najavio je da će ta rješenja ponuditi građanima kao dio SDP-ova predizbornog programa, istaknuvši kako očekuje da Zakon o radu, što je i obveza Hrvatske zbog usklađivanja s pravom EU-a, uskoro dođe u Sabor. Tada će svoje prijedloge pretočiti u amandmane i pozvati sve zastupnike da ih podrže.

Komentari