Grbin: Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika

Foto: Sasa Buric / Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je, ususret stranačkoj konvenciji s temom radnog zakonodavstva, poručio da se treba okrenuti u korist radnika jer su loši uvjeti rada među vodećim razlozima zbog kojih su Hrvatsku napustili deseci tisuća ljudi.

– Radno zakonodavstvo u Hrvatskoj treba doraditi i okrenuti u korist radnika, ne samo zato što je to ispravno nego i zbog onih desetaka tisuća ljudi koji su napustili Hrvatsku zbog loših uvjeta rada. Primjerena plaća, uvjeti rada i radnička prava naš su prioritet, rekao je.

– Ponajprije nas zabrinjava nesigurnost, što se najviše vidi kroz ugovore o radu na određeno vrijeme koje treba ograničiti i kroz skraćivanje roka na koji se mogu primijeniti i kroz ograničavanje broja takvih ugovora koji se mogu zaključiti, pojasnio je Grbin razloge zbog kojih se stranka okuplja na konvenciji o radnom zakonodavstvu.

Kaže i da Hrvatska godinama vodi bitku s radnom nedjeljom, ali isključivo za trgovine i isključivo kroz zabranu, dok SDP smatra da tomu treba doskočiti kroz zakon, na način da se sve poslodavce, privatne i javne, obveže da za posebne uvjete rada, prekovremene sate, rad nedjeljom, blagdanima, noću, smjenski rad moraju isplaćivati dodatak koji će biti utvrđen zakonom jer brojni radnici nisu pokriveni kolektivnim ugovorom.– Onda više ne govorimo samo o trgovcima nego i onima koji rade u prijevozu, ugostiteljstvu i drugim djelatnostima jer svaki radnik ima pravo na zaštitu, dodaje Grbin.

Njihovi će se prijedlozi odnositi i na probni rad, odnose sindikata, radnika i poslodavaca.

– Ako netko misli da to sada nije tema, griješi, jer će u vrijeme krize brojni poslodavci pokušati prebaciti teret krize ili na kupce ili na radnike, a mi kao društvo ne smijemo to dopustiti, istaknuo je čelnik SDP-a.

Najavio je da će ta rješenja ponuditi građanima kao dio SDP-ova predizbornog programa, istaknuvši kako očekuje da Zakon o radu, što je i obveza Hrvatske zbog usklađivanja s pravom EU-a, uskoro dođe u Sabor. Tada će svoje prijedloge pretočiti u amandmane i pozvati sve zastupnike da ih podrže.

Komentari