Grbin: Prijedlog Zlate Đurđević primjer je da predsjednik ima daleko više dobrog što radi u odnosu na loše

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je zadovoljan prijedlogom Zlate  Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda ustvrdivši kako Milanović pritom nije prekršio ni Ustav niti zakon.

“Prijedlog predstojnice Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlate Đurđević za novu predsjednicu Vrhovnog suda je primjer da predsjednik Republike ima daleko više dobrog što radi u odnosu na loše”, rekao je Grbin na predstavljanju multimedijalnog projekta Od5do95 u organizaciji SDP-a.

Ponovio je kako je forma odabira predsjednika Vrhovnog suda propisana Ustavom, a Milanovićevim prijedlogom ta je forma zadovoljena.

“Daleko je važnije da se posvetimo sadržaju, a sadržaj je osoba kandidata. Ta osoba mora imati pravno znanje, profesorica Đurđević ga itekako ima, ali isto tako mora imati sposobnost reći svakome što ga ide i raditi na tome, hrabro, čvrsto i onako kako sam uvjeren da će moći kada bude izabrana”, naglasio je.



Komentirao je i navode da Milanović svojim prijedlogom krši zakon, ali ne i Ustav, za koji je istaknuo da je najviši pravni akt u Hrvatskoj.

“Iz Ustava proizlazi da predsjednik Republike predlaže, opća sjednica Vrhovnog suda i Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora daju mišljenja, a Sabor bira. Zakonom o sudovima predviđeno je da DSV raspisuje javni poziv, nakon toga DSV ne može čak ni provjeriti ispunjavaju li te osobe uvjete, to pakira i šalje predsjedniku Republike. Zakon o sudovima ništa ne govori što će predsjednik Republike nakon toga napraviti s tim paketićem koji je dobio od poštara, u što su HDZ i vladajući pretvorili DSV”, rekao je.

Kandidatkinja će morati doći pred Odbor za pravosuđe i za razliku od Đure Sesse prije četiri godine neće moći skrivati podatke o imovinskom stanju, već će morati odgovoriti na apsolutno sva pitanja koja se odnose na njeno pravno znanje i volju, želju i sposobnost da se nosi s najvećim hrvatskim problemom, a to je korupcija, dodao je Grbin.

Komentari