Grbin pozvao Vladu da ‘konačno preuzme’ upravljanje koronakrizom: Stožer je odluke donosio vođen političkim, a ne znanstvenim ili zdravstvenim kriterijima

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak kako poziva Vladu RH da ‘konačno preuzme vođenje i upravljanje koronakrizom’ u suradnji s Hrvatskim saborom i svim političkim opcijama koje u njemu djeluju.

Grbin je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, rekao kako su raspravljali o aktualnoj situaciji vezanoj uz koronakrizu, ustvrdivši da su ‘recentna istraživanja javnog mijenja pokazala da su građani u potpunosti izgubili povjerenje u Nacionalni stožer civilne zaštite’.

“To je i jasno. Stožer je odluke donosio vođen političkim, a ne znanstvenim ili zdravstvenim kriterijima”, izjavio je Grbin.

Dodao je kako ponovno poziva Vladu RH da konačno preuzme odgovornost i shvati da se vođenje i upravljanje ovakvom krizom ne može prepustiti Stožeru civilne zaštite RH, već da vođenje i upravljanje krizom mora preuzeti Vlada RH, ali u suradnji s Hrvatskim saborom i svim političkim opcijama koje u njemu djeluju.



“Svi smo za ovo dobili povjerenje od hrvatskih građana i ako ih želimo uvjeriti da se mjere donose u korist i dobrobit sviju nas, onda na tome moramo raditi zajedno”, kazao je Grbin.

Upozorio je i kako je u zemlji prevelik broj onih koji u anketama kažu da se ne žele cijepiti jer ih je strah i nemaju povjerenje u one koji o tome govore.

“Zbog toga Vlada mora shvatiti da se u ovakvoj krizi može njome upravljati jedino suradnjom. Neka se ugleda u Norvešku, Finsku i zemlje koje imaju puno, puno bolje
rezultate od Hrvatske i vidjet će da njihova politika prije svega počiva na suradnji, uvjeravanju i objašnjavanju građanima zbog čega su mjere potrebne i zbog čega se mjere donose”, istaknuo je.

Kaže i da je ‘ovakva stihija kakvu imamo u Hrvatskoj’, rezultirala takvim strašnim nepovjerenjem.

Mjere se nisu uvodile pravovremeno 

Grbin je, upitan o produživanju postojećih epidemioloških mjera i mogućem uvođenju propusnica, rekao da se mjere nisu uvodile pravovremeno tj. u 10. mjesecu i prvoj polovici 11. mjeseca.

Podsjetio je i na svoje ranije poruke premijeru Andreju Plenkoviću da ako ne počne donositi strože i konkretnije mjere, Hrvatska će završiti u lockdownu (zatvaranju) iako ga nitko ne želi.

“I što se dogodilo – idemo u lockdown. Idemo u lockdown koji dolazi u trenucima kada nam ne treba, kada mnogi od nas žele iskoristiti priliku da možda posjete svoje obitelji u drugim dijelovima Hrvatske, a nećemo moći to učiniti”, kazao je Grbin.

Vezano uz moguće uvođenje propusnica poručio je kako bi mu bilo draže da ih ne bude i da se ta mjera ne donese. No, naveo je kako se s obzirom na neučinkovitost Nacionalnog stožera i Vlade RH, boji da se to neće moći izbjeći.

Rekao je kako moli Vladu da ovaj put prvo pripremi sustav za izdavanje propusnica, a tek nakon toga donese odluku da se ne bi dogodio kao kako je to bilo na proljeće.

Upitan o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP), Grbin je rekao da je još 2003. godine tadašnja Vlada Ivice Račana predložila, a Hrvatski sabor većinom  koju je činio SDP, donio odluku o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) koji u odnosu na IGP ima samo dvije razlike – gradnja umjetnih otoka i iskorištavanje energije mora.

Poručivši kako će SDP podržati proglašenje IGP-a, kazao je i da se u pogledu ribarstva time neće ništa promijeniti jer je dio koji se odnosi na ribarstvo i zaštitu života u moru već proglašen u ZERP-u. Uz to, pitanje zajedničke ribarstvene politike je isključivo u nadležnosti EU, dodao je.

Raspuštene županijske organizacije SDP-a 

Grbin je izvijestio i da je Predsjedništvo SDP-a danas Glavnom odboru stranke – koji će o tome raspravljati na online sjednici u subotu, za voditelja Središnjeg savjeta
SDP-a predložilo sveučilišnog profesora Ivana Grdešića i bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u i Ujedinjenom kraljevstvu.

Također, Glavnom odboru SDP-a predložili su i da politička tajnica stranke bude saborska zastupnica Mirela Ahmetović, koja je bila i njegova protukandidatkinja u izborima za čelnika te  stranke.

Kako se neslužbeno doznaje za međunarodnu tajnicu SDP-a predložena je bivša saborska zastupnica Karolina Leaković. Uz to, Predsjedništvo stranke predložilo je raspuštanje županijskih organizacija SDP-a Brodsko-posavske te Zadarske županije koje vode saborske zastupnice Marina Opačak Bilić i Renata Sabljar Dračevac. U ŽO Bjelovarsko-bilogorskoj imenovan je povjerenik jer je Tihomir Jaić u listopadu dao ostavku na mjesto  predsjednika, a gradskom odboru Slavonskog Broda većina je članova dala ostavku pa moraju izabrati novo vodstvo.

Predlažu se i izvršni tajnici za regije pa bi to, među ostalima, za Dalmaciju bio Tonči Restović, za Slavoniju Boris Piližota, a za Kvarner bivši saborski zastupnik Saša Đujić.

Komentari