Grbin podržao Kolara za župana i napao Vladu: Rezultati koje Hrvatska postiže u zdravstvenom smislu najgori su u Europi

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu da je uvođenje propusnica uoči Božića “vrlo izvjesno i realno“ te da “srljamo u najstroži lockdown u Europi“, a ustvrdio je i kako je nakon narušenog povjerenja u Nacionalni stožer sada narušeno povjerenje i u Znanstveni savjet.

Grbin je u Krapini, gdje je u subotu podržao kandidaturu aktualnog stranačkog župana Željka Kolara za treći mandat, komentirao aktualnu situaciju u borbi s koronavirusom rekavši da je nakon već prije narušenog povjerenja u Nacionalni stožer, sad narušeno i povjerenje u Znanstveni savjet. Dodao je da mu je drago što je pet znanstvenika odlučilo prijeći preko “ponižavajućeg postupanja koje su doživjeli“ i u zaštiti interesa zdravlja građana nastaviti raditi u Znanstvenom savjetu.

“Nadam se da su gospodin Plenković i gospodin Frka  Petešić iz ovoga izvukli lekciju, da su shvatili da se s ljudima koji su dali svoje znanje, dali svoje ime i odlučili pomoći, ne može postupati na taj način“, izjavio je Grbin.

Dodao je da je 26 ljudi koji su prošloga tjedna poslali pismo Vladi i Stožeru i ukazali da se u borbi s epidemijom ne postupa dobro, napravilo puno.



“Čini mi se da su barem neki iz Vlade shvatili da su rezultati koje Hrvatska postiže u zdravstvenom smislu najgori u Europi, a kao posljedica toga i naši ekonomski pokazatelji su na samom dnu Europe“, kazao je predsjednik SDP-a.

“Strože mjere donose rezultate”

Grbin je rekao da su nam potrebne strože mjere.

“Prije mjesec dana sam jasno rekao: lockdown će se dogoditi ako ne budemo odgovorni, ne budemo donosili mjere vezane uz pokazatelje i kriterije, a ne uz datume. Na žalost, mjere su se vezivale isključivo uz datume, dnevnopolitičke potrebe, i sad srljamo vjerojatno u najstroži lockdown u Europi“, rekao je.

Ustvrdio je da je ponovno uvođenje propusnica uoči Božića „vrlo izvjesno i realno“.

“Lockdown se događa ako ne paziš, a mi nismo pazili. Imali smo najliberalniji režim borbe s bolešću u Europi. Strože mjere donose rezultate”, izjavio je Grbin.

Predsjednik SDP-a smatra da ne stoji objašnjene vladajućih da strože mjere nisu uvodili kako bi spasili ekonomiju.

“Eurostat je objavio podatak da je pad dohotka po stanovniku u Europi najveći u Hrvatskoj. Najviše su stradali građani koji imaju male plaće i niska primanja. Ništa po tom pitanju nije napravljeno”, poručio je Grbin iz Krapine.

Komentari