Grbin otišao sa sjednice! Pripadnici struje Davora Bernardića taj potez ocijenili ‘fiškalskim i kukavičkim’

Izvor: Zoe Sarlija/PIXSELL

Sjednica Kluba zastupnika SDP-a završila je bez epiloga o statusu isključene četvorke – Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak Bilić. Svih četvero došli su na sjednicu, Grbin je raspravu o situaciji u Klubu uvrstio u dnevni red, ali kako nije bilo pisanog prijedloga da se o tome i glasa, Grbin je sjednicu zaključio jer je ocijenio da se zapravo nema o čemu glasati.

Pripadnici “struje” Davora Bernardića taj su Grbinov potez okarakterizali fiškalskim i kukavičkim te ustvrdili da on očito nema većinu, pa je zato odlučio prekinuti sjednicu.

Grbinova, pak, struja pojašnjava da su trebali podnijeti pisani prijedlog o čemu se glasa s potpisima, a kako to nisu učinili, onda se nije imalo o čemu ni glasati.

“Mi jesmo imali potpise za uvrštenje točke u dnevni red, ali kad je Grbin to samoinicijativno učinio više nismo smatrali da treba skupljati neke nove potpise ili neke nove zahtjeve. Zar da skupljamo potpise za raspravu i pišemo pismo čovjeku koji sjedi dva metra od nas? Pa to nema veze sa zdravim razumom ni demokracijom, to su fiškalski manevri”, rekao je Davorko Vidović koji je bio politički tajnik Bernardiću dok je bio čelnik stranke.


Ključnim je ocijenio da je izgubljena supstancijalna bit SDP-a, da ovo više nema veze sa socijalnom politikom, a ni demokratskom.

Istaknuo je da oni bliski njegovu stavu nisu nikakva pobunjenička skupina koja želi detronizirati legalno izabrane ljude koji imaju legalitet, “ali više nisam siguran imaju li i legitimitet za povlačenje poteza koji supstancijalno narušavaju SDP, stranku koju su stvarali hrabri i pošteni ljudi”.

Naglasio je da su socijalna obzirnost i demokratičnost bili glavna obilježja SDP-a, a da ovo što se radi posljednjih godinu dana nije samo pitanje obračuna s ljudima za koje se misli da drugačije misle, “pa se komesarskom logikom pošalju povjerenici i biraju tko može, a tko ne biti član SDP-a i izbacuju ljude bez ikakvog obrazloženja”.

Arsen Bauk istaknuo je da su 28 članova SDP-a saborski zastupnici, da ako se gledaju saborske stranice Klub ima 32 člana, a ako se gleda Statut 28.

“Neću ulaziti u te proceduralne rasprave s Tajništvom Hrvatskog sabora jer mislim da je ta rasprava besmislena. Ako će zastupnici koji su do jučer bili naši članovi diskutirati i glasati tako da se ne može vidjeti razlika jesu li ili nisu članovi, onda je to potpuno nebitno i za građane i za nas”, rekao je.

Bauk je rekao da da se na sjednici raspravljalo o odnosima unutar Kluba čiji je predsjednik Grbin odmah rekao da će se o zahtjevu da nezavisni zastupnici budu članovi Kluba odlučivati na Klubu ako oni podnesu zahtjev da budu njegovi članovi, a da će se prije odlučivanja tražiti i mišljenje Predsjedništva stranke.

Dio je zastupnika, pozivajući se na web stranicu Hrvatskog sabora, navodio da su oni članovi Kluba i da se jedino može glasati o izbacivanju, a kako to prema mišljenju vodstva stranke nije statutarno, onda se o tome nije odlučivalo, pojasnio je.

Bilo je prijedloga da se donesu neke odluke, međutim, dodao je Bauk, predsjednik Kluba i stranke naveo je da nisu utemeljeni na Statutu i Poslovniku pa ih nije stavio na glasanje.

“Nisam ni ja vidio o čemu bi se glasalo, jer ako četvorka smatra da su članovi Kluba, onda ih ne treba isključivati, a ako smatraju da su članovi Kluba, a neće podnijeti zahtjev za ponovno učlanjenje u stranku, onda doista nemamo o čemu raspravljati”, istaknuo je.

Neslužbeno se može čuti da će pripadnici Bernardićeve struje, ocijene li da imaju većinu, idućih dana tražiti novo sazivanje sjednice Kluba, na kojoj će ponoviti zahtjev za glasanjem o statusu četvorke, jer žele Grbina 2istjerati na čistac” i dokazati da nema većinu.

Komentari