Grbin o raspuštanju organizacija: Reagirali smo da spriječimo izbornu katastrofu. Nisam izabran da budem statist nego da reagiram

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u programu N1 televizije komentirao je situaciju u stranci.

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak je odlučilo o raspuštanju stranačke organizacije u Vukovaru kao i zagrebačke organizacije SDP-a. Predsjednik Peđa Grbin ističe da se ne radi o kadroviranjima nego pitanju koje se odnosi na funkcioniranje cijele organizacije.

“U slučaju kolege Željka Sabe imamo situaciju da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog dva kaznena djela. Imamo osobu koja je osuđena, unatoč rehabilitaciji, i protiv koje se vodi kazneni postupak. U SDP-u imamo nultu stopu tolerancije na kriminal i ne možemo to prihvatiti. Želimo čisti izaći pred građane i građanke”, rekao je Grbin i dodao:

“A poruke od g. Sabe zadnjih nekoliko dana su neprihvatljive. SDP nije mafijaška organizacija, u SDP-u ne vlada zakon šutnje, u SDP-u nema omerte. Ako HDZ u slučaju g. Tušeka želi inzistirati na zakonu šutnje, spriječiti da se o njihovim nezakonitim ponašanjima ne govori, SDP takvu politiku neće voditi. Ako vidimo da nešto ne funkcionira, reagirat ćemo.



Što se tiče Grada Zagreba, da, zagrebačka organizacija nije funkcionirala, nije bila dovoljno aktivna u pripremama za lokalne izbore i još ima onih koji gledaju prema g. Bandiću. Raspustili smo tri mjesne organizacije, jedna je bila u Sesvetama. Jedan je SDP-ovac mogao pomoći da Bandić ne dobije presudan glas. Možda smo zakasnili, ali ja sam predsjednik SDP-a tek četiri mjeseca i suočio sam se s brojnim problemima.”

Na pitanje o neslaganju gradskih odbora s vrhom stranke u oba grada, Zagrebu i Vukovaru, Grbin odgovara:

“Velika je razlika između ova dva slučaja. Ne želim da netko kolegu Gordana Marasa stavlja u razinu sa Željkom Sabom. No, u slučaju zagrebačke organizacije imamo nefunkcioniranje, sukob… Reagirali smo da spriječimo izbornu katastrofu. Nisam izabran da budem statist nego da reagiram kad je potrebno. To sam jučer napravio. Predsjedništvo je donijelo odluku, uskoro će biti sjednica Glavnog odbora i oni će odlučiti dalje.”

Izbori u Zagrebu

Maras je ukazao na komunikacijske probleme. “S kolegom Marasom sam morao surađivati na tjednoj razini, ali nemam namjeru prepričavati naše razgovore. Nije problem u g. Marasu, nego nefunkcioniranju gradske organizacije što nije od jučer, niti je počelo u njegovom mandatu. Epilog tog nefunkcioniranja vidjeli smo na parlamentarnim izborima gdje je SDP prestao biti prva stranka u Zagrebu. Nismo htjeli dopustiti da se takav scenarij ponovi na lokalnim izborima. Želimo izaći s najjačim ljudima, čista obraza i bez repova, želimo građanima ponuditi jasnu aternativu korupciji i organiziranom kriminalu. Umjesto da za milijune gradimo žičaru, građani vape za mostovima preko Save. Time se ni Zagreb na čelu s Milanom Bandićem niti gradska orgainzacija SDP-a nisu bavile. To želimo staviti u fokus”, rekao je Grbin za N1.

Komentirajući kakvu osobu traže za vodstvo Zagrebom rekao je da kandidat mora biti lišen bio kakvih afera, čistog obraza, no ni to nije dovoljno:

“Zagreb je ogroman sustav, glavni grad, zapošljava tisuće i tisuće ljudi, brine o prometu, o javnim površinama, ali i o obrazovanju i zdravstvu. Treba nam osoba s upravljačkim iskustvom, osoba koja poznaje sustave upravljanja i prijetnje birokracije i koja ima neka iskustva iz privatnog sektora. Netko tko već drugi dan nakon lokalnih izbora može doći u gradsku upravu i rješavati nagomilane probleme.”

Na pitanje je li Josip Klisović ta osoba, Grbin je rekao: “Svakako je jedna od osoba s tim osobinama, ali ne i jedina. Razgovarat ćemo i vidjeti.”

Smatra da raspuštanje ovih ogranaka ne znači podjele unutar stranke jer podjele već postoje: “Da kažem da podjela u SDP-u nema, lagao bih, a lagati neću. Zadaća nam je idućih mjeseci premostiti te podjele. Ne, ovo neće stvoriti podjele, one postoje, pokušat ćemo ih riješiti.”

Pojašnjavajući odluku o Željki Sabi rekao je: “Ovdje govorimo o kaznenom djelu političke korupcije za koji je nastupila rehabilitacija. No, politička odgovornost je šira. Protiv njega se vodi drugi postupak. Ne vidim kako netko s takvim repovima može biti kandidat SDP-a. Ne znam kako bih mogao govoriti protiv korupcije ako ih imam kod kolegica i kolega. Ako se zalažemo da nešto bude bolje u Hrvatskoj, moramo početi od sebe. Ne mogu prihvatiti da poput HDZ-a SDP bude organizacija u kojem će vladati mafijaški zakoni šutnje i u kojem će se braniti kolege samo zbog stranačke iskaznice.”

Komentari