Grbin: Neprihvatljivo mi je da Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu

Predsjednik SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika Peđa Grbin u petak je ustvrdio da je stanka sljedeća dva tjedna u radu Sabora nepotrebna i neprimjerena zbog zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ocijenio je da je predstojeća dvotjedna stanka u radu Sabora potpuno nepotrebna i neprimjerena s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi.

“Imamo zdravstvenu, ekonomsku, ali i duboku društvenu krizu koja se manifestirala činom nasilja u ponedjeljak. U takvom trenutku očekivao sam da Vlada reagira pozivom oporbi kako bismo razgovarali na koji će se način država suočiti sa svime time, ali odgovor je izostao. Umjesto toga, imamo dva tjedna saborskog raspusta”, istaknuo je Grbin u izjavi novinarima u Saboru. Najavio je da će SDP nastaviti raditi i govoriti o svemu što smatraju lošim u društvu i nuditi prijedloge.

Kazao je da poziv “premijeru Plenkoviću i gospodi iz HDZ-a da se zbroje i počnu raditi, a ako smatraju potrebnim razgovaraju i s nama, stoji”.



U napadu u ponedjeljak na Markovu trgu, kazao je, vidi napad na institucije Republike Hrvatske, na Vladu i Hrvatski sabor. Kao što je premijer Plenković rekao da je to bio napad na njega, svi oni koji su se nalazili u Saboru, bili dužnosnici, bili službenici ili novinari, mogu reći da je to bio napad na njih, dodao je.

Neprihvatljivo da Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu

Zato mi je potpuno neprihvatljivo da premijer Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu umjesto da da jasne i konkretne odgovore na to kako ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima, poručio je Grbin, napomenuvši da su dobili povjerenje građana, ali dobila ga je i oporba. Svi zajedno imamo obvezu raditi na tome da Hrvatska što prije izađe z kriza u kojima se trenutačno nalazi, istaknuo je šef oporbe.

Po njemu, “krivaca za radikalizaciju u društvu je više, ali najodgovornijima smatra one kojima gotovo 30 godina nije smetao govor mržnje do ponedjeljka”.

Razgovarao sam s Frankom Vidovićem i za sada ne pokazuje ozbiljnije simptome bolesti, a razgovarao sam i s Nikšom Vukasom i Mišelom Jakšićem koji su s njim bili na sjednici Odbora i jutros obaviješteni iz Sabora da za sada trebaju ostati kod kuće, ali ih još nisu kontaktirali epidemiolozi kako bi vidjeli koje druge mjere trebaju poduzeti.

Što se tiče kolegica i kolega u Klubu, Vidović nije bio u direktnom kontaktu s njima tako da će Klub nastaviti normalno funkcionirati.

Svi koji radimo, kako vi novinari, tako i mi dužnosnici, ali i sve građanke i građani, neovisno rade li u trgovinama, zdravstvenim ustanovama ili drugdje izloženi smo riziku i svi moramo biti spremni da se u nekom trenutku možemo naći u samoizolaciji.

Svima oboljelima želim brz oporavak, samoizoliranima da ne razviju bolest, a država može funkcionirati, kao i Sabor i naš Klub, kazao je Grbin.

Komentari