Grbin na svečanoj sjednici Predsjedništva SDP-a: Ova stranka gradila je svoj put korak po korak, kontinuirano je pridonosila tome da Hrvatska bude bolja

Održana je svečana sjednica Predsjedništva SDP-a povodom obilježavanja 30 godina hrvatske socijaldemokracije.

“Trideset godina povijesti jedne moderne lijeve stranke. Ova stranka gradila je svoj put korak po korak. SDP je kontinuirano pridonosio tome da Hrvatska bude bolja”, poručio je Peđa Grbin.

“Danas moramo govoriti i o budućnosti, a ne samo prošlosti. Potreban nam je novi i jak SDP”, dodao je.

Navodi kako SDP mora biti jasna grana za boljitak društva i Hrvatske.



Konferencija za medije

“U Gradu Zagrebu ključno je napravit iskorak, a to znači pronaći političku opciju koja s čela Zagreba može maknuti korupcijsku hobotnicu koja grad gura unatrag”, rekao je Grbin najavljujući popodnevni zagrebačke o izlasku na lokalne izbore.

Dodao je da se Zagreb ne razvija, već stagnira i nema razvojnu politiku.

Mislim da je sastanak ispravan korak u smjeru kojeg očekuju sve građanke i građani a to je da u svibnju iduće godine dožive promjene i da na čelo dođu ljudi koji ovaj grad vole i koji znaju u kojem smjeru treba ići”, rekao je Grbin nakon proslave 30. godine SDP-a.

Upitan hoće li kandidat za gradonačelnika doći iz redova SDP-a, rekao je kako su dogovori tek počeli te da nije korektno na početku postavljati bilo kakve ucjene i uvjete, ali i da bi volio da to bude netko iz SDP-a.

Komentirajući nove prepirke između Pantovčaka i Banskih dvora oko polaganja vijenaca na blagdan Svih svetih Grbin je rekao: “Svađe koje se događaju mi se ne sviđaju, ali još manje mi s sviđa kada ministar obrane i Ministarstvo obrane na ovakav, pa čak ću reći, i podmukao način, te svađe potenciraju”.

Grbin je kazao kako ne želi da u Hrvatskoj dođe do novog zatvaranja zbog rasta novooboljelih, no smatra da ga gura Vlada svojim nedjelovanjem.

‘Vlada nema strategiju’

“Ovo što vlada radi je guranje Hrvatske u lockdown. Zato što vlada nema apsolutno nikakvu strategiju, nema nikakav organizirani program, provedbene ciljeve, ne postoje nikakvi benchmarkovi na kojima bi testirali jesu li se stekli uvjeti za pooštravanje ili smanjivanje mjera”, ocijenio je Grbin.

Ustvrdio je da je Vlada ta koja će nas svojim djelovanjem, bolje rečeno nedjelovanjem, uvesti u lockdown. “Ali ne organizirani lockdown kao što ga rade određene zemlje nego ćemo ući u prisilni neorganizirani lockdown i to je loše”, smatra Grbin.

Slaže se s predsjednikom Milanovićem da su za mjere protiv covida potrebne odluke Sabora i Vlade jer Nacionalni stožer nema legitimitet kao ni povjrenje građana.

O ustavnosti Stožera

“Stožer nije tijelo predviđeno Ustavom, nema pravo odrediti kako će se svi u ovoj zemlji ponašati. To je dužnost Vlade i Hrvatskog sabora. Vlada bježi od odgovornosti sve prebacuje na stožer”, ističe Grbin koji smatra da nije ispravno skrivati se iza paratijela.

“Namjerno to tako zovem jer ono po svojem djelovanju to je. Nije ispravno da se skrivamo iza tijela koje je izgubilo svaki legitimitet svojim nedjelovanjem, pogotovo tijekom ljeta kada su bježali od bilo kakve odgovornosti”, rekao je.

Smatra kako je odgovoronost na Hrvatskom saboru da donese zakone, a na Vladi da donese provedbene mjere.

“To je jedini ispravan put ako želimo izbjeći lockdown ili teže mjere koje nam prijete”, ocijenio je Grbin.

Ranije je izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom stranke Peđom Grbinom položilo cvijeće i zapalilo svijeće na grobu prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana te na grobu bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema na groblju Mirogoj.

Komentari