Grbin: Hrvatska mora imati svoj Green New Deal. Želim da novi SDP bude i zelena stranka

Damjan Tadic / CROPIX

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak kako želi novi SDP koji će u velikom dijelu postati i zelena stranka, odnosno staviti u fokus zelenu transformaciju države s pravednijim društvom u kojem zaštita okoliša nije kočnica, nego motor razvoja.

“Želim da novi SDP u velikom dijelu postane i zelena stranka”, poručio je Grbin iz Samobora gdje je u završnici kampanje za unutarstranačke izbore predstavio platformu za zelenu transformaciju za novi SDP, koju ne vidi isključivo kroz ekologiju, već suradnju između ekonomskih, ekoloških i socijalnih politika.

Ocijenio je da su se socijaldemokratske stranke dosad premalo bavile zelenim politikama, iako je klimatska kriza, naglasio je, vjerojatno najveća kriza s kojom se čovječanstvo do sada suočilo. “I, ako ne počnemo djelovati odmah, pitanje je hoćemo li moći zaustaviti promjene”, kazao je Grbin.

Hrvatska mora imati svoj Green New Deal

Napomenuo je da je Europska komisija usvojila je Europski zeleni plan te istaknuo kako Hrvatska na isti način mora imati svoj Green New Deal, odnosno plan održivog upravljanja prirodnim resursima.



“Zelena transformacija, kako je vidi novi SDP, dosljedna je provedba zelenih rješenja koja promiču razvoj i društvenu jednakost, koja pri tome odgovaraju i na pitanja zaštite okoliša, temeljena na niskougljičnim rješenjima”, kazao je Grbin.

Ta transformacija, dodao je, uključuje poticanje zelenog gospodarstva, povezanost proizvodnje s brigom o okolišu te razvijanje gospodarskih aktivnosti s fokusom na kruženje materijala, resursa, energije i prihoda. Obuhvaća i održivost u upravljanju prirodnim resursima, ali i korištenje obnovljivih izvora energije za cijelo društvo, a ne samo pojedince.

Ni proizvodnja obnovljivih izvora energije nije isključena iz korupcije

Upozorio je da ni proizvodnja obnovljivih izvora energije nije isključena iz korupcije kojom je, tvrdi, premreženo hrvatsko društvo. Stoga naglasak u borbi protiv korupcije, smatra Grbin, treba staviti na prevenciju, jer “krivom mantrom” smatra teze da se protiv korupcije bori samo kroz pravosuđe.

“Ako ćemo borbu protiv korupcije svesti isključivo na pravosudne postupke nećemo napraviti ništa, prevencija je barem jednako toliko važna koliko i učinkovito pravosuđe protiv korupcije”, naglasio je.

Grbin je pozvao stranačko članstvo da 26. rujna iskoristi svoje glasačko pravo te izabere “one za koje smatraju da svojim dosadašnjim radom, ali isto i onime što su ponudili u kampanji, zaslužuju njihovo povjerenje”.

Komentari